Regeringsuppdrag
Konkurrensverket får uppdrag från regeringen både löpande under året och i det årliga regleringsbrevet. Här är våra regeringsuppdrag som vi ska redovisa till regeringen i år.
I regleringsbrevet anger regeringen vilka mål och återrapporteringskrav som Konkurrensverket har under året. Regeringen kan även ge särskilda uppdrag till oss i regleringsbrevet.
Konkurrensverkets regleringsbrev 2024
Du hittar Konkurrensverkets regleringsbrev från tidigare år på Ekonomistyrningsverkets webbplats
Analysera bland annat dagligvaruhandeln
I regleringsbrevet för 2023 ger regeringen Konkurrensverket i uppdrag att analysera konkurrenssituationen inom livsmedelskedjan och hur priserna har ökat i förhållande till kostnaderna inom bland annat dagligvaruhandeln. Under genomförandet ska vi löpande stämma av med Konjunkturinstitutet. Vi ska också i samverkan med Konjunkturinstitutet identifiera andra branscher där stora prisökningar kan vara ett tecken på bristande konkurrens och vid behov lämna förslag på konkurrensfrämjande åtgärder.
Analysera drivmedelspriser
I regleringsbrevet för 2023 ger regeringen Konkurrensverket i uppdrag att följa marknadsutvecklingen och analysera konkurrensen i drivmedelssektorn. Vi ska särskilt analysera prisbildningen i konsumentnära led på marknaden. Konkurrensverket ska lyfta fram områden där vi bedömer att konkurrensen kan förbättras och lämna förslag på konkurrensfrämjande åtgärder. Vid genomförandet ska löpande avstämningar ske med Konjunkturinstitutet. En avstämning med Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) ska ske senast den 4 september 2023. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 2 december 2024.
Utvärdera lagen om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan
I regleringsbrevet för 2023 ger regeringen Konkurrensverket i uppdrag att utvärdera lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter. Det ska vi göra med avseende på konsekvenser och villkor för köpare, leverantörer och primärproducenter i jordbruks- och livsmedelskedjan. Utvärderingen ska redovisas i två delar, dels en återrapportering två år efter lagens ikraftträdande, det vill säga den 1 november 2023, dels en slutrapportering fyra år efter lagens ikraftträdande, det vill säga den
1 november 2025.
Delrapportering 1 november 2023: Utvärdering av lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder
Övervaka att Systembolagets verksamhet bedrivs på ett icke-diskriminerande sätt
Vi ska övervaka att Systembolaget AB:s verksamhet bedrivs på ett icke-diskriminerande sätt, i enlighet med de kriterier som Sverige och den Europeiska kommissionen har kommit överens om. Vi ska rapportera detta två gånger per år till EU-kommissionen.
Rapport: Övervakning av det svenska detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, juni 2024
Tidigare regeringsuppdrag
Här presenterar vi ett urval av våra senaste regeringsuppdrag.
Regeringen gav Konkurrensverket i uppdrag att kartlägga och analysera konkurrensen i de branscher inom byggmaterialindustrin som är av strategisk betydelse för bostadsbyggandet när det gäller: marknadskoncentration, prisbildning, vertikal integrering, internationell integrering, köpar- och säljarmakt samt val av byggmaterial. Uppdraget redovisades till regeringen den 21 december 2021.
Rapport: Konkurrensen i byggmaterialindustrin
Regeringen gav oss i uppdrag att följa upp utvecklingen inom e-handeln i Sverige. Uppdraget innebar att göra en uppföljning ur ett konkurrens- och näringspolitiskt perspektiv och med utgångspunkt i rapporten Konkurrens och tillväxt på digitala marknader från 2017. Uppdraget redovisades till regeringen den 30 september 2021.
Regeringen gav Konkurrensverket i uppdrag att undersöka om ett genomförande av förslaget om utökad beslutanderätt för Konkurrensverket i ärenden om konkurrens- och utredningsskadeavgift föranleder organisatoriska förändringar inom verket. Uppdraget redovisades till Näringsdepartementet den 30 april 2020.
I regleringsbrevet för 2018 gav regeringen Konkurrensverket i uppdrag att utifrån de senaste årens studier redovisa vilka områden som myndigheten bedömer att det är angeläget att belysa bättre än i dag inom bygg- och byggmaterialindustrin med avseende på konkurrensen inom bostadsbyggandet. Uppdraget redovisades till Näringsdepartementet den 31 augusti 2018.
Regeringen gav Konkurrensverket i uppdrag att analysera konkurrenssituationen och funktionssättet hos marknaden för livsmedelsproduktion och livsmedelshandel. I detta ligger att särskilt kartlägga och analysera förhållanden som begränsar konkurrensen på den svenska marknaden för livsmedel och jordbruksprodukter. Uppdraget redovisades till Näringsdepartementet den 21 juni 2018.
Rapport: Konkurrensen i livsmedelskedjan
I regleringsbrevet för 2017 gav regeringen Konkurrensverket i uppdrag att ta fram en rapport som innefattar en genomgång av den svenska ekonomin utifrån ett konkurrensperspektiv. Rapporten ska ge en översiktlig bild av hela ekonomins konkurrensutsättning och baseras på en genomgång av Konkurrensverkets rapporter som har publicerats under åren 2014–2017. Områden med särskild fördjupning ska vara digitalisering samt cirkulär ekonomi. Uppdraget redovisades till Näringsdepartementet den 12 februari 2018.
Rapport: Konkurrensen i Sverige 2018
Regeringen gav Konkurrensverket i uppdrag att kartlägga och analysera marknads- och konkurrensförhållanden på marknaden för hem för vård eller boende för barn och unga (HVB) samt för verksamheter med konsulentstöd till familjehem och jourhem (konsulentverksamheter). Uppdraget redovisades till Socialdepartementet den 15 juni 2017.
Regeringen gav Konkurrensverket i uppdrag att utifrån ett konkurrens- och näringspolitiskt perspektiv kartlägga och analysera utvecklingen i Sverige av delningsekonomi och e-handel. Uppdraget redovisades den 1 mars 2017 till Näringsdepartementet.
Regeringen gav Konkurrensverket i uppdrag att utvärdera effekterna av stödet för yrkesintroduktionsanställningar. Utvärderingen ska fokusera på konkurrenseffekter av stödet för yrkesintroduktionsanställningar i ljuset av selektiviteten i åtgärden (bara arbetsgivare som omfattas av kollektivavtal om yrkesintroduktion kan få ta del av stödet). Uppdraget delrapporteras den 30 september 2015 och slutrapporterades den 26 april 2016 till Arbetsmarknadsdepartementet och Finansdepartementet.
Slutrapport: Utvärdering av yrkesintroduktionsanställningar