Tidigare vinnare – nationalekonomi
Här kan du läsa om vilka som vunnit pris för sina uppsatser i nationalekonomi de senaste åren. Uppsatstävlingen har funnits sedan 1995 och kategorin nationalekonomi sedan 1997.
Pristagare – Ekonomi 2022
1:a pris – 25 000 kronor
Författare: Björn Danielsson och Fredrik Özaras på Institutionen för
nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet.
Uppsats: Auctions For a Brighter Future -Using an Agent-Based Model to Simulate Auctions of Solar PV in Sweden.
Handledare: Håkan Eggert
Motivering: ”Auktioner för solceller är en högaktuell fråga med bäring på globala utmaningar och hållbar utveckling. Med utgångspunkt i avancerad ekonomisk teori ställer sig författarna frågan om ett auktionsbaserat subventionsschema för solceller i Sverige kanvara samhällsekonomiskt motiverat. Frågan besvaras genom en jämförelse med att fortsätta som i dag, det vill säga med utsläppsrättigheter. Resultaten visar att modellen inte leder till en effektiv energiallokering och att kostnaden per kWh blir lägre allteftersom flerauktionsrundor genomförs. När totalkostnaden för auktionsbaserade subventioner jämförs med välfärdsförlusten förknippad med att fortsätta med den energimix som Sverige har i dag är utfallet till auktionsmodellens fördel. I uppsatsen behandlas avancerad ekonomisk teori som föredömligt sammanfattas och redogörs för. Den empiriska ansatsen och de simuleringar som görs visar på en analytisk mognad. Uppsatsen är stark i sin forskningsanknytning, tydlig i sin problemformulering, välskriven och har en mycket hög svårighetsgrad.”
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Michael Erlandsson och Markus Ljungqvist, Institutionen för
nationalekonomi med statistik vid Göteborgs Universitet.
Uppsats: Medical Mark-Up - A Check-Up on the Quality-Competition in Primary Care.
Handledare: Johan Stennek
Motivering: ”Sjukvård är en stor offentlig utgiftspost som ökat betydligt de sista 10 åren i Sverige. Primärvården är ofta patienters första möte med sjukvården. Introduktionen av Lagen om valfrihetssystem (LOV) har lett till ett stort antal privata företag inom t.ex.
primärvården. De finansieras via fasta ersättningar för utförd vård från regionerna. Enligt ekonomisk teori skapar ersättningsmodellen incitament för företagen att konkurrera med att leverera högsta möjliga kvalitet till patienterna. Men, hur bra fungerar kvalitetskonkurrens på just den här marknaden? Det är huvudfrågan i denna välskrivna uppsats. Metodiskt baserar sig studien sig på en avancerad ekonometrisk metod för att estimera en trans-log produktionsfunktion. Studiens huvudresultat är att konkurrensen inte alls har fungerat som den ska och har till och med försämrats de sista 15 åren. Överlag är detta en uppsats av hög kvalitet som använder relevanta empiriska metoder för att studera en relevant fråga för Konkurrensverket och samhället i stort.”
Läs en intervju med andrapristagarna i ekonomi.
Läs uppsatsen: Medical Mark-Up - A Check-Up on the Quality-Competition in Primary Care
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: David Wendle, Nationalekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Uppsats: On the Welfare Implications of Exclusive Broadcasting Rights in European Football.
Handledare: Håkan Jerker Holm
Motivering: "Fotboll är inte bara en sport, det är också en bransch som omsätter stora belopp. Europeisk fotboll hade för säsongen 2019/2020 ett estimerat värde på 25,2 miljarder euro. I centrum står sändningsrättigheter. Hur marknaden för sändningsrättigheter organiseras och vilka priser det leder till har potential att påverka en stor publik och väcka känslor bland fotbollsfans världen över. Effekten, välfärdsimplikationerna av rättigheterna, kan också mätas i monetära termer. Detta är en välskriven uppsats som undersöker hur fotbollsfans, eller konsumenter, påverkas av exklusiva sändningsrättigheter av matcher, turneringar och cuper. Uppsatsen bygger på modern teori inom forskningsområdet industriell ekonomi och visar hur en begränsning av exklusiva sändningsrättigheter kan reducera priserna för konsumenter men också intäkterna till de europeiska fotbollsligorna. Analysen är noggrant genomförd, presenterad och tolkad.”
Läs en intervju med tredjepristagaren i ekonomi.
Läs uppsatsen: On the Welfare Implications of Exclusive Broadcasting Rights in European Football.
Pristagare – Ekonomi 2021
1:a pris – 25 000 kronor
Författare: Sofia Giovannetti, Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Merging platforms: A study of horizontal mergers in two-sided markets.
Handledare: Jonas Häckner och Mathias Herzing
Motivering: "Digitaliseringen har lett till en dramatisk ökning av så kallade två-sidiga marknader. Till skillnad från traditionella marknader är nätverkseffekter centrala för värdeskapande på en två-sidig marknad vilket gör att nya modeller måste användas för att förstå dessa marknader. Uppsatsen är en teoretisk analys av horisontala förvärv på en två-sidig marknad. Författaren visar en utmärkt förståelse för vad som krävs för att kunna analysera sådana förvärv. Resultaten visar att ett förvärv som leder till att båda plattformarna fortsätter att existera inte kan öka konsumentöverskottet, och visar under vilka förutsättningar konsumentöverskottet ökar med en sammanslagen plattform. Överlag är det en avancerad uppsats som använder och anpassar relevanta verktyg för att ta itu med en fråga av yttersta vikt för digital ekonomi och förvärvskontroll".
Läs en intervju med uppsatsförfattaren Sofia Giovanetti
Läs uppsatsen: Merging platforms: A study of horizontal mergers in two-sided markets
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Nicholas Mimms, Nationalekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Stockholm.
Uppsats: The effect of the 2014 EU Public Procurement Directives on Tender Outcomes.
Handledare: Andreea Enache
Motivering: "En av grundprinciperna för offentlig upphandling är transparens. Likaledes är syftet med EU (och EU-direktiv) att öppna upp den inre marknaden och öka konkurrensen för offentliga kontrakt. Den här högst intressanta uppsatsen studerar hur EUs direktiv från 2014 om offentlig upphandling har påverkat offentlig upphandling. Den empiriska analysen baseras på en relevant och avancerad metod och är noggrant utförd. I uppsatsen används ett stort dataset på nästan 250 000 kontrakt från 31 EU-länder under tidsperioden 2012–2017. Uppsatsen finner, bland annat, ingen stark effekt på valet av upphandlingsform, men ser en ökning av ex post modifieringar av upphandlingar och en ökad sannolikhet för två eller färre anbudsgivare. Överlag är detta en uppsats av hög kvalitet som använder relevanta empiriska metoder för att studera en viktig fråga för offentlig upphandling".
Läs en intervju med uppsatsförfattaren Nicholas Mimms
Läs uppsatsen: The effect of the 2014 EU Public Procurement Directives on Tender Outcomes
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: William Ramshage, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Uppsats: In a Position of Competition: Pricing Behavior in an Online Marketplace.
Handledare: Peter Gustafsson
Motivering: "Detta är en välskriven uppsats kring ett aktuellt och viktigt ämne: Hur påverkas priser av prisjämförelsesajter? I stället för att som tidigare litteratur studera hur sådana webbplatser påverkar efterfrågan, analyserar uppsatsen den mycket intressanta och originella strategiska frågan: Hur påverkas prissättning av rankingen på prisjämförelsesajter? Författaren har lagt ner ett imponerande arbete med webscraping och datainsamling, och har byggt upp ett dataset med över 20 miljoner observationer från webbplatsen prisjakt.se. Analysen är noggrant genomförd, presenterad och tolkad. Studien visar att pris påverkas av ändrad ranking och mer så för högre rankade säljare. Även om ändrad ranking påverkar prissättningen så konstaterar uppsatsen att vi är långt från den friktionslösa marknad som digitala prisjämförelsetjänster kan tänkas leda till".
Läs en intervju med uppsatsförfattaren William Ramshage
Läs uppsatsen: In a Position of Competition: Pricing Behavior in an Online Marketplace
Pristagare – Ekonomi 2020
1:a pris – 25 000 kronor
Författare: Filip Mellgren, Nationalekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Stockholm.
Uppsats: Tacit collusion with deep multi-agent reinforcement learning.
Handledare: Andreea Enache
Motivering: "Uppsatsen analyserar tyst samverkan, och mer specifikt hur machine learning algoritmer påverkar automatiserad prissättning. Författaren beskriver och utvecklar en "deep reinforcement" algoritm, en så kallad Q-learning algoritm i en simulerad ekonomisk multi-agent modell. Vidare utforskar författaren om denna algoritm kan komma fram till och upprätthålla tyst samverkan, alltså en kartelliknande situation med höga priser och vinst, men utan att det innebär direkt och olaglig kommunikation. Forskning och studentarbeten är ofta fokuserade till en disciplin, men den här uppsatsen lyckas väl i att brygga mellan nationalekonomi och datavetenskap. Uppsatsen är välskriven och mycket avancerad inom båda de fält som den spänner över".
Läs uppsatsen: Tacit collusion with deep multi-agent reinforcement learning
2:a pris – 15 000 kronor
Författare: Samielle Drake, Handelshögskolan vid Umeå universitet.
Uppsats: The price of few tenders – Evidence from public procurement of internal cleaning services in Sweden.
Handledare: Tommy Lundgren
Motivering: "Uppsatsen analyserar hur kvalifikationskrav påverkar konkurrens och pris på offentliga kontrakt tilldelade via upphandling av städtjänster. Författaren baserar sin analys på svenska data från offentliga upphandling av städtjänster mellan 2015 och 2017. Enligt ekonomisk teori ger ökad konkurrens lägre priser och därmed lägre prispåslag. Så kallade "ska-krav" kan däremot förknippas med högre kostnader för potentiella leverantörer. Det förklaras av att kostnaden för genomförandet av själva tjänsten kan påverkas men också genom att kraven fungerar som en inträdeskostnad. Det senare kan ha negativ påverkan på antalet anbudsgivare (minskad konkurrens). Författaren analyserar, hur man kan skilja dessa effekter från varandra. Analysen visar på att ökad konkurrens ger bättre (lägre) priser samt att det inte verkar finnas någon signifikant effekt på inträdeskostnaderna. Däremot påverkar flera ska-krav individuellt prisnivån. Uppsatsen är välskriven och behandlar ett viktigt tema både for en konkurrensmyndighet och en upphandlingsmyndighet. Författaren visar på god förmåga att koppla ihop ekonomisk teori och avancerad empirisk analys".
3:e pris – 10 000 kronor
Författare: Jesper Ekman, Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.
Uppsats: Regulation, Acquisition and Efficiency – a study of Swedish network operators.
Handledare: Jonas Häckner
Motivering: "Uppsatsen behandlar energimarknaden. Specifikt analyseras marknaden för elektricitet av typen lågspänning och effekten av förvärv på företagens arbetskraftskostnader, driftskostnader och konsumentpriser. I analysen beaktas de två regimförändringar gällande vinstreglering som ägt rum under den tidsperiod som studeras. Enligt uppsatsen har förvärven inte någon effekt på arbetskrafts- eller driftskostnader medan en positiv effekt kan identifieras efter den vinstreglering som infördes 2012. Uppsatsen är välskriven och behandlar ett aktuellt område med bred relevans. Författaren har på ett ändamålsenligt sätt relaterat uppsatsens bidrag till existerande litteratur och visar på god förmåga att hantera ekonomisk teori och avancerad empirisk metod".
Läs uppsatsen: Regulation, Acquisition and Efficiency – a study of Swedish network operators