Innehåll på sidan

Tema

Konkurrensen i livsmedelsbranschen

Här samlar vi information och kunskap om konkurrensen inom livsmedelsbranschen.

I genomlysningen av livsmedelsbranschen konstaterar Konkurrensverket att det i flera avseenden finns bristande konkurrens i livsmedelskedjan. Den bristande konkurrensen kan bland annat förklaras av att det finns få aktörer i dagligvaruhandeln, men också inom förädlingsindustrin. Konkurrensen hämmas av bristen på tillgång till butikslägen i landets kommuner. Dessutom skapar dagligvaruaktörernas avtalsvillkor inträdeshinder, inlåsning i långa avtal och en trögrörlighet på marknaden.

Rapport 2025:5

Utvärdering av lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder

Konkurrensverket har på uppdrag av regeringen utvärderat lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder, LOH. Utvärderingen fokuserar på konsekvenser och villkor för köpare, leverantörer och primärproducenter i jordbruks- och livsmedelskedjan. Denna rapport är slutredovisningen av regeringsuppdraget.

Analys i korthet 2025:4

Matplattformars avtalsvillkor gentemot restauranger

Konkurrensverket har analyserat användandet av vissa typer av villkor i avtalen mellan digitala beställningsplattformar för restaurangmat (”matplattformar”) gentemot anslutna restauranger. Analysresultaten baseras huvudsakligen på en enkätundersökning som Konkurrensverket genomförde i december 2024 och som utgör en uppföljning av en tidigare undersökning av marknaden. Resultaten baseras även på Konkurrensverkets tillsynserfarenheter på marknaden för matplattformar.

Sammanfattande slutsatser och förslag

Genomlysning av konkurrensen i livsmedelsbranschen

Här kan du ta del av slutsatserna av det arbete som genomförts inom ramen för den breda genomlysningen av livsmedelsbranschen under 2023 och 2024. Rapporten bygger bland annat på innehållet i de olika delrapporterna, och innehåller ett antal förslag på åtgärder som kan förbättra konkurrensen.

Delrapporter