Innehåll på sidan

Årskrönika: Sanktioner, vägledning och vägen framåt för otillbörliga handelsmetoder

Det är nu drygt två år sedan lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH, trädde i kraft. Konkurrensverkets enhetschef Martin Bäckström blickar tillbaka på året som gått, men blickar även framåt mot 2024.

Arbetet under 2023 har kännetecknats av ett stort fokus på konkurrensen i livsmedelskedjan. I våras påbörjade Konkurrensverket en bred genomlysning av livsmedelsbranschen, bland annat för att undersöka om sämre fungerande konkurrens lett till högre priser på livsmedel. På Konkurrensverket har detta arbete främst bedrivits inom ramen för vårt främjandeuppdrag, det vill säga som mer generella och övergripande konkurrensanalyser vid sidan av vårt tillsynsarbete i enskilda ärenden. Våra medarbetare som vanligtvis enbart arbetar med otillbörliga handelsmetoder har också varit involverade i den breda genomlysningen av livsmedelsbranschen.

Vid sidan av genomlysningen har utredningar av otillbörliga handelsmetoder löpt på och Konkurrensverket har fattat flera viktiga beslut. Under hösten har vi i två fall beslutat om sanktionsavgift mot köpare som brutit mot förbudet mot sena betalningar i LOH. Genom detta har vi skapat tydlighet kring att det kan bli kostsamt om en köpare bryter mot lagen. Ett av besluten är dessutom överklagat till förvaltningsdomstolarna, vilket medför att vi kommer få välbehövd vägledning från domstolarna i frågan.

Vägledande uttalanden i frågor som kan vara snåriga

Under året har vi även kommit med principiella uttalanden i flera avslutade ärenden. I ett ärende har vi bland annat gett vägledning kring hur LOH ska tillämpas på blandade kontrakt som innehåller både livsmedelsköp och olika servicetjänster. Vi har också gett vägledning om gråa listans reglering av marknadsföringsavgifter. I det beslutet förtydligar vi att en marknadsföringsavgift enligt punkt 4 i gråa listan inte måste avse en specifik leverantörs varor. Det var också det första beslutet där en handelsmetod enligt gråa listan prövades. Utöver detta har vi publicerat två ställningstaganden om sena betalningar.

Delutvärderingen ger inspiration till fokus framåt

I uppdrag från regeringen redovisade vi den 1 november en delutvärdering av LOH. Den visade bland annat att det finns en relativt liten kännedom om LOH bland mindre köpare och leverantörer. Det har vi vägt in när vi nu lägger upp planen för 2024. Utöver att försöka ge mer vägledning kring flera av de centrala förbuden i LOH, som förbudet mot att ta betalt för försämring och förlust som inte beror på leverantören eller förbudet mot kommersiella repressalier, har vi för avsikt att nå ut till fler mindre köpare och leverantörer av livsmedel. Härigenom vill vi dels sprida information om LOH och dels få ytterligare uppfattningar över oklarheter med lagen.

Vi kommer även arbeta aktivt med att nå ut med information om det starka sekretesskydd som finns för uppgiftslämnare som avslöjar otillbörliga handelsmetoder. Vi har genom våra tillsynsärenden visat att drabbade leverantörer kan föra fram otillbörliga handelsmetoder som vi sedan kan ingripa mot. Vi ser även över proaktiva sätt som Konkurrensverket kan vidta för att få indikationer på överträdelser av lagen. Allt i syfte att få upp otillbörliga handelsmetoder till ytan och därigenom bidra till en högre regelefterlevnad av LOH.

Vill ni att vi ska komma och prata med er om otillbörliga handelsmetoder, LOH eller hur vi arbetar? Anmäl ert intresse direkt till mig på eller på .

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-12-20

Artikel20 december 2023