Vägledning för köpare och leverantörer av jordbruks- och livsmedelsprodukter
Omfattas du av lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder i livsmedels- och jordbrukskedjan? Vad innebär den nya lagstiftningen för dig som köpare eller leverantör av jordbruks- och livsmedelsprodukter? Nedan finner du vägledning som ska göra det enklare för dig att reda ut begreppen som används.
Både köpare och säljare omfattas av lagen
Är du en köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter med en årsomsättning på över två miljoner euro omfattas du av förbuden mot att använda de otillbörliga handelsmetoderna. För leverantörer innebär det att de avtal och förhandlingar om försäljning av livsmedels- och jordbruksprodukter som avtalats med dessa köpare omfattas av regelverket.
Handelsvaror som ingår i begreppet jordbruks- och livsmedelsprodukter
De varor som berörs av lagen är bland annat handel med levande djur, kött, fisk, mjölk och mejeriprodukter, ägg, honung, växter, frukter, kaffe, te och kryddor, spannmål, halm och foderväxter, animaliska och vegetabiliska fetter och oljor, margarin, bet- och rörsocker, kakaobönor, vin av färska druvor och råtobak.
I bilaga I till Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF) framgår vad som omfattas av begreppet "jordbruks- och livsmedelsprodukter". Utöver det som framgår av bilagan omfattas även produkter som framställs för användning som livsmedel genom användning av produkter i bilagan. Varor som förädlats till livsmedel av produkter i bilagan är till exempel korv, bröd, ost, öl och chips.
Bilaga I till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt
Köpare
Med köpare menas fysiska eller juridiska personer som köper jordbruks- och livsmedelsprodukter. För att en köpare ska omfattas av lagen så krävs det att köparen eller leverantören är etablerad i Sverige och att köparen har en årsomsättning som överstiger två miljoner euro. Alla myndigheter, kommuner och andra offentligt styrda organisationer inom den europeiska unionen omfattas och för dem finns det inget krav på årsomsättning.
Årsomsättningen baseras på föregående räkenskapsår. Vid omräkning av årsomsättning i euro ska genomsnittskursen för föregående kalenderår som publiceras av Europeiska centralbanken tillämpas. Gräns för årsomsättning i svenska kronor för år 2022 är 20 293 000 kr.
Leverantör
Leverantörer är alla som säljer jordbruks- och livsmedelsprodukter, oavsett vilken årsomsättning de har. Leverantörer kan vara både fysiska och juridiska personer.
Konsumenter
Konsumenter omfattas inte av lagen. Vad som är en konsument definieras i 3 § marknadsföringslagen som en fysisk person som huvudsakligen handlar för ändamål som faller utanför näringsverksamhet.
Vad som gäller för befintliga avtal
När det gäller tidigare avtal så ger inte lagen utrymme för retroaktiv tillämpning. Detta innebär att vi inte kommer utreda överträdelser som inträffade innan lagen trädde ikraft den 1 november 2021. Befintliga avtal som innehåller otillbörliga villkor och handelsmetoder efter 1 november 2021 omfattas dock av lagstiftningen.
För att säkerställa att inga otillbörliga avtalsvillkor eller otillbörliga handelsmetoder används bör ditt företag gå igenom befintliga avtal.
Lista över förbjudna villkor eller handelsmetoder
Svarta listan
Svarta listan innehåller handelsmetoder som är förbjudna enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av livsmedels- och jordbruksprodukter.
Förbjudna handelsmetoder
Om det gäller regelbundna leveranser (6 §) börjar betalningsperioden för de 30 dagarna löpa från den sista dagen i leveransperioden, förutsatt att leveranser har skett under leveransperioden. En leveransperiod kan inte vara längre än 30 dagar. Om det är köparen som fastställer priset, genom exempelvis avräkning, ska betalningen ske senast 30 dagar från att leveransperioden löpt ut. Är det istället leverantören som fastställer priset, genom exempelvis fakturering, så kan betalningsperioden istället löpa från den dag leverantören fastställer priset.
När det gäller leveranser som inte sker regelbundet, så kallade engångsköp (7 §), fungerar det på samma sätt som ovan. Men betalningsperioden börjar löpa från leveransdagen istället för leveransperiodens sista dag.
Med annullering menas det som vanligtvis kallas avbeställning. Det är alltså förbjudet att annullera en beställning senare än 30 dagar före leverans, oavsett om annat har avtalats. Förbudet mot annullering gäller endast bekräftade beställningar, att återta en beställning innan den bekräftats av leverantören är alltså inte förbjudet.
Hänvisningen till 10 § ger regeringen möjlighet attt införa undantag för vissa sektorer. Regeringen har exempelvis meddelat ett undantag från 30-dagarsregeln för restaurangsektorn. För dessa verksamheter är det förbjudet att annullera en beställning senare än fem dagar före leverans.
Förbudet innebär att en köpare inte kan ändra avtalsvillkor gällande intervall, metod, plats, tid eller volym för en leverans, kvalitetskrav, betalning eller pris utan att leverantören accepterar ändringen.
Det är dock inte förbjudet för en köpare att ta initiativ till en villkorsändring. Detsamma gäller om det avtalats fram att köparen kan ändra en specifik del av avtalet med hänsyn till, exempelvis, framtida beställningar.
Tjänsterna som omnämns i 12 § avser marknadsföring, personal och rabatter. Dessa tjänster omnämns under den grå listan och är därför godkända under förutsättning att köparen och leverantören klart och tydligt har avtalat om det i förväg. Denna paragraf gör det olagligt för köparen att ensidigt ändra de avtalade villkoren.
Kortfattat kan förbudet förklaras med att om det inte finns tydligt samband med leverantörens försäljning så får inte betalning krävas. Det finns dock i gråa listan vissa tjänster kopplade till marknadsföring som, om det tydligt avtalats om det, köparen kan ta betalt för.
Med det sagt så är det rent generellt alltid förbjudet att ta betalt för det som inte har med leverantörens försäljning att göra.
Kortfattat innebär förbudet att när den köprättsliga risken övergått, vanligtvis när varan avlämnats, så kan inte köparen kräva leverantören på ersättning för skada eller förlust som inte orsakats av leverantören.
Exempelvis kan inte köparen avstå från att betala en faktura eller kräva leverantören på ersättning om en vacuumförpackning brutits i butiken.
Det är alltså förbjudet för en köpare att, om leverantören önskar, inte ge en skriftlig bekräftelse av villkoren för avtalet. Dock finns det i 11 § ett undantag till förbudet om det gäller leveranser som en medlem gör till producentorganisation vars stadgar, regler eller beslut överensstämmer med denna lagstiftning.
Det är förbjudet att hota eller bestraffa en leverantör som utnyttjar sina avtalsenliga och juridiska rättigheter med kommersiella repressalier.
Exempel på kommersiella repressalier kan vara att köparen tar bort produkten ur sortimentet, drar ned på mängden av beställda produkter eller slutar med marknadsföring.
Exempel på juridisk rättighet som leverantören har kan vara att lämna in en anmälan till Konkurrensverket eller att samarbeta verket under en utredning.
Om inte klagomålen beror på att leverantören gjort fel eller varit försumlig så får inte köparen kräva att leverantören ska stå för klagomålshantering. Detta även om kundernas klagomål rör leverantörens produkter. Förbudet gäller inte i de fall där äganderätten inte övergått från leverantören till köparen.
Gråa listan
Grålistade handelsmetoder är förbjudna om parterna inte kommit överens om dem på förhand. Det betyder att du kan förhandla om metoderna under förutsättning att dessa tydligt och klart framgår av avtalet.
Förbud enligt lagen
Det är förbjudet för en köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter att lämna tillbaka osålda jordbruks- och livsmedelsprodukter till leverantören utan att betala för varorna. Om köparen och leverantören inte klart och tydligt har avtalat om det i förväg.
Det är förbjudet, om köparen och leverantören inte klart och tydligt har avtalat om det i förväg, att lämna tillbaka osålda jordbruks- och livsmedelsprodukter till leverantören utan att betala för retuneringen av varorna. Bestämmelserna gäller varor som inte har försämrats.
Varor som inte försämrats kan säljas vidare av den leverantör som tar tillbaka varorna till skillnad från sådana varor som försämrats eller gått förlorade. Vad gäller varor som försämrats finns det ett förbud mot att en köpare begär betalning av leverantören för kostnaderna för försämring eller förlust av jordbruks- och livsmedelsprodukter. Det gäller för de fall när försäljningen sker i köparens lokaler eller efter det att äganderätten har övergått till köparen. Se punkt sex i svarta listan.
En köpare får inte kräva att leverantören betalar för att köparen ska tillhandahålla varorna. Köparen får till exempel inte kräva ersättning för att skylta leverantörens produkter.
Förbudet gäller om köparen och leverantören inte klart och tydligt har avtalat om det i förväg.
Tillämpas metoden på ett tillåtet sätt kan leverantören begära att köparen ska lämna en skriftlig beräkning av betalningen samt en skriftlig kostnadsberäkning.
Det är förbjudet för en köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter att kräva att leverantören ska betala för köparens marknadsföring av jordbruks- och livsmedelsprodukter, om köparen och leverantören inte klart och tydligt har avtalat om det i förväg. Ett exempel på ett sådant krav är om köparen ställer ut en faktura till leverantören där denne begär betalning för marknadsföring. Omständigheterna i det enskilda fallet får dock avgöra om ett krav i bestämmelsens mening får anses ha framställts.
Uttrycket marknadsföring har samma innebörd som enligt 3 § marknadsföringslagen (2008:486), det vill säga reklam och andra åtgärder i näringsverksamhet som är ägnade att främja avsättningen av och tillgången till produkter inbegripet en näringsidkares handlande, underlåtenhet eller någon annan åtgärd eller beteende i övrigt före, under eller efter försäljning eller leverans av produkter till konsumenter eller näringsidkare.
Tillämpas metoden på ett tillåtet sätt kan leverantören begära att köparen ska lämna en skriftlig beräkning av betalningen samt en skriftlig kostnadsberäkning.
Det är förbjudet för en köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter att kräva att leverantören ska betala personalkostnader för att inreda lokaler som används vid försäljning av leverantörens jordbruks- och livsmedelsprodukter. Om köparen och leverantören inte klart och tydligt har avtalat om det i förväg.
Tillämpas metoden på ett tillåtet sätt kan leverantören begära att köparen ska lämna en skriftlig beräkning av betalningen samt en skriftlig kostnadsberäkning.
- om köparen och leverantören inte klart och tydligt har avtalat om den i förväg, och
- om köparen inte innan kampanjen inleds anger under vilken tidsperiod som åtgärderna ska genomföras och den förväntade mängd produkter som kommer att beställas.
Om köparen och leverantören inte klart och tydligt avtalat om det så är det alltså förbjudet för köparen att kräva leverantören på kostnaderna för rabatter relaterade till marknadsföringskampanjer.
Innan kampanjen inleds måste det dessutom framgå vilken tidsperiod, samt förväntad mängd produkter, som omfattas av rabatten och kommer att beställas.
Tillämpas metoden på ett tillåtet sätt kan leverantören begära att köparen ska lämna en skriftlig beräkning av betalningen.
Om du har frågor eller vill tipsa oss
Vill du veta mer om lagstiftningen eller misstänker du att ett villkor i ditt avtal, eller en handelsmetod som köparen använder, är förbjuden så kan du höra av dig till oss.
Har du en fråga eller vill du träffa oss? Då är du välkommen att mejla eller ringa växeln och be att få prata otillbörliga handelsmetoder med oss.
Har du ett tips eller vill du skicka in en anmälan är du välkommen att kontakta vår tipsfunktion. Du som anmäler eller tipsar kan välja att vara anonym och för anmälningar och tips gäller sekretess.