Innehåll på sidan

Avsnitt 70: Dags för DMA – så påverkas konsumenter och företag av de nya reglerna

Konkurrenten är Konkurrensverkets podcast. I den diskuterar vi vår verksamhet och frågor som har med konkurrens och upphandling att göra.

Märta Iversen Ohlsson, jurist och Ralph Bitar, jurist.

Om poddavsnittet

Från och med den 7 mars ska de sex teknikjättar som EU-kommissionen har betecknat som grindvakter följa de nya spelreglerna för den digitala ekonomin. Digital Markets Act, DMA, innebär att du som användare bland annat ska få större valfrihet när du använder grindvakternas plattformar. Till exempel vilken webbläsare du vill använda i mobilen eller vilken betaltjänst du vill använda i appbutiken. Du ska också kunna skicka meddelanden mellan olika meddelandetjänster och få bättre kontroll över hur teknikjättarna använder dina personuppgifter och användardata. Är du företagare ska du få tillgång till den data din verksamhet genererar på de stora plattformarna och bättre möjligheter att konkurrera med dina lösningar.

Lyssna på Märta Iversen Ohlsson och Ralph Bitar, som arbetar med DMA-frågor på Konkurrensverket, så får du veta mer om vad DMA praktiskt innebär i din digitala vardag.

DMA ska från och med 7 mars 2024 följas av Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) och Microsoft.

Relaterad information