Innehåll på sidan

Forskning bidrar till att öka kunskapen om konkurrensens effekter

Forskning inom det konkurrenspolitiska området, inklusive frågor om upphandling och statsstöd, bidrar till att öka kunskapen om konkurrensens effekter. Konkurrensverket ska, tillsammans med Rådet för forskningsfrågor, stimulera forskning inom konkurrens- och upphandlingsområdet och medverka till att forskningen utvecklas kvalitativt och kvantitativt. Vi anslår därför medel till bland annat forskningsprojekt, uppdragsforskning och seminarier.

– Syftet med Konkurrensverkets forskningsstöd är att stimulera högkvalitativ konkurrens- och upphandlingsrelaterad forskning vid universiteten. Vår finansiering bidrar till att viktig forskning kan bedrivas i de här frågorna på flera lärosäten i landet, säger Joakim Wallenklint, ansvarig för forskningsfrågor vid Konkurrensverket.

En del av Konkurrensverkets forskningsfinansiering går till projekt fokuserade på vård, skola och omsorg. En studie som nyligen har blivit klar handlar om arbetsmiljö och konkurrens i svenska skolor.

– När det gäller skolan så har vi tidigare bland annat tittat på frågor om skolval, friskolor och betygsinflation. Studien om skolkonkurrens och arbetsmiljö är väldigt intressant och viktig då den fokuserar på konkurrensens effekter när det gäller elevernas arbetsmiljö. Välfärdssektorn är ett intressant område som Konkurrensverket följer och bevakar, berättar Joakim Wallenklint.

Hur söker man forskningsbidrag?

Här kan du läsa mer om vilka projekt som kan få stöd, vem som kan söka och hur du gör för att söka forskningsbidrag från Konkurrensverket.

När kan man söka?

Det går bra att ansöka om forskningsmedel för 2021 och sista ansökningsdag är den 1 februari 2021. Konkurrensverket har för 2020 inte någon utlysning av forskningsmedel.

För ytterligare information kontakta

Joakim Wallenklint,

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-30

Artikel2 april 2020