Innehåll på sidan

Vägledande beslut om transparenslagens krav på öppen och separat redovisning

Transparenslagen uppställer specifika redovisningskrav för vissa företag. Speciellt är företag som bedriver både konkurrensskyddad och konkurrensutsatt verksamhet skyldiga att upprätta en så kallad separat redovisning. Konkurrensverket har nyligen fattat ett beslut som ger vägledning om hur reglerna ska tillämpas. Ärendet rör två kommunala bolag med verksamhet inom vatten och avfall.

Transparenslagen, eller lagen om insyn i vissa finansiella förbindelser, syftar i första hand till att underlätta kommissionens tillsyn av EU:s statsstödsregler. Redovisning enligt transparenslagen ökar också möjligheten att granska otillåten korssubventionering. Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för transparenslagen. Som tillsynsmyndighet får Konkurrensverket ålägga företag att efterleva redovisningskraven i lagen. Konkurrensverket kan även förena ett sådant åläggande med vite.

Virginie Kurtz, du har lett arbetet med den utredning som Konkurrensverket har genomfört och nyligen avslutade. Vad är det som gäller? Vilka företag är skyldiga att följa transparenslagen, och vad innebär det?

Transparenslagen ställer bland annat två huvudsakliga redovisningskrav. De innebär att berörda företag under vissa förutsättningar ska upprätta så kallad öppen respektive separat redovisning.

Kravet på öppen redovisning gäller för offentliga företag. Företag som omfattas av kravet ska redovisa sina finansiella förbindelser med det allmänna så att det tydligt framgår vilka offentliga medel som det allmänna har tillfört företagsverksamheten och hur medlen har använts.

Kravet på separat redovisning gäller för företag som bedriver, å ena sidan, ett legalt monopol eller konkurrensskyddad verksamhet och, å andra sidan, konkurrensutsatt verksamhet. Kravet kan omfatta både offentliga och privata företag. I så fall måste företaget särredovisa intäkter och kostnader för de respektive områdena.

Konkurrensverket har nyligen avslutat en utredning som rör två kommunala bolags skyldighet att följa transparenslagen. Kan du berätta om ärendet?

Utredningen, som riktade sig mot det kommunala bolaget Stockholm Vatten och Avfall AB, med dotterbolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB, inleddes efter det att ett klagomål hade kommit in till Konkurrensverket i oktober 2019. Klagomålet rörde bristande efterlevnad av transparenslagen.

Utredningen har bland annat visat att båda dotterbolagen bedriver andra verksamheter utöver sina respektive legala monopol inom hushållsavfall och vatten- och avloppssektorerna. Till exempel säljer Stockholm Avfall AB även wellpapp och metallskrot medan Stockholm Vatten AB säljer rågas till ett privatägt bolag. Därför finner Konkurrensverket att båda företagen är skyldiga att upprätta en öppen respektive separat redovisning enligt transparenslagen.

Mot bakgrund av att koncernen självmant beslutat att upprätta en öppen och separat redovisning för båda dotterbolagen finner dock Konkurrensverket inte skäl att ålägga koncernen att följa redovisningskraven i lagen. Ärendet skrevs därför av från vidare handläggning. Vi välkomnar att Stockholm Vatten och Avfall aktivt bidrog i utredningen genom en öppen och konstruktiv dialog.

Konkurrensverkets beslut ger vägledning om hur reglerna i transparenslagen ska tillämpas. På vilket sätt?

I beslutet tar Konkurrensverket ställning i sak om att båda dotterbolagen i det enskilda fallet omfattas av redovisningskraven i transparenslagen eftersom bolagen bland annat bedriver både konkurrensskyddad och konkurrensutsatt verksamhet samt inte omfattas av någon av lagens undantagsbestämmelser. Speciellt ger Konkurrensverket vägledning om hur man ska tänka kring förutsättningarna för att tillämpa det så kallade samhandelsundantaget. Konkurrensverket konstaterar vidare att särredovisningskravet i vattentjänstlagen inte har EU-rättslig grund. Därför är transparenslagens krav på separat redovisning inte uppfyllt enbart för att ett bolag särredovisar enligt vattentjänstlagen.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-05-05

Artikel26 juni 2020