Innehåll på sidan

Riskerna för korruption är som störst vid avtalsuppföljning enligt upphandlarna

Korruption och osund konkurrens i offentlig upphandling. Det är titeln på den rapport som Konkurrensverket nyligen publicerade.

Malin Rönnblom har varit projektledare för arbetet med att ta fram rapporten.

Varför har ni skrivit rapporten och hur har ni gjort?

Jag har tillsammans med mina kollegor Tobias Salomonsson och Anton Himmelstrand skrivit rapporten som lyfter fram vad Sveriges upphandlare tycker om olika frågor inom korruption och osund konkurrens i offentlig upphandling.

Som tillsynsmyndighet över den offentliga upphandlingen i Sverige är det viktigt att vi riktar in vår tillsyn på rätt frågor. Genom att fråga Sveriges upphandlare vad de tycker om olika frågor gällande dessa områden får vi en bättre bild över hur upphandlares verklighet ser ut och vilket stöd de behöver.

Vi genomförde i slutet av 2018 en enkätundersökning där upphandlare som hade genomfört fem eller fler upphandlingar under 2017 hade möjlighet att svara på enkäten. Upphandlarna kunde dels svara på alternativsvarsfrågor, dels lämna fritextsvar där de kunde utveckla sina tankar och åsikter. 660 upphandlare svarade på enkäten, vilket vi är tacksamma för.

Vilka är de viktigaste resultaten?

Enkätundersökningen var indelad i fyra olika delområden; korruption och otillbörlig påverkan, konkurrensbegränsande samverkan, onormalt låga anbud och uteslutning av leverantörer.

En av de främsta slutsatserna vi drar av enkätundersökningen är att upphandlarna själva anser att det är vid avtalsuppföljningen som riskerna för korruption är som störst. Här måste de upphandlande myndigheterna själva agera och prioritera avtalsuppföljningen. Det här är någonting som upphandlarna redan är medvetna om, problemet ligger oftare högre upp inom organisationen.

 Finns det förslag och rekommendationer i rapporten?

I slutet av rapporten redogör vi för våra slutsatser och förslag, där upphandlarna bland annat efterfrågar bättre vägledning kring onormalt låga anbud och möjligheten till certifikat för kontroll av uteslutningsgrunderna. De efterfrågar även mer information om konkurrensbegränsande samverkan och hur de ska agera vid misstanke om anbudskarteller. Här fyller Konkurrensverket en viktig funktion i egenskap av förvaltningsmyndighet för konkurrensrätt och tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen i Sverige. Vi måste se över vår informationssatsning och kunskapsspridning för att bättre nå ut till aktörerna.

Får arbetet en fortsättning?

Konkurrensverket har tagit till sig de synpunkter som har lämnats i enkätundersökningen och vi kommer att arbeta med dessa i det fortsatta arbetet i vår tillsyn, både inom offentlig upphandling och konkurrensrätt.

Nu när rapporten är publicerad ligger vårt främsta fokus på att den ska sprida sig till relevanta aktörer. Vi har och kommer att föreläsa om den i olika sammanhang. Bland annat pratade vi om rapporten på Myndighetsnätverket mot korruption i början av mars. Om det finns ett intresse av att Konkurrensverket kommer och pratar med om rapporten får man gärna höra av sig till oss.

För ytterligare information kontakta

Malin Rönnblom, projektledare,

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-30

Artikel12 mars 2020