Innehåll på sidan

Polismyndigheten har direktupphandlat medicinska tjänster på otillåtet sätt

Polismyndigheten har otillåtet direktupphandlat medicinska tjänster. Det sammanlagda värdet uppskattas till drygt 14 miljoner kronor. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar på 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

I maj 2018 löpte Polismyndighetens ramavtal om medicinska tjänster ut. När ramavtalet upphörde gjorde Polismyndigheten en muntlig överenskommelse med leverantören om att fortsätta avropa medicinska tjänster. Överenskommelsen finns inte dokumenterad. Det saknas också dokumentation av de löpande köpen.

Polismyndighetens direktupphandlingar av medicinska tjänster har pågått i flera år. Konkurrensverkets granskning rör det avtal som Polismyndigheten ingick för Polisregion Stockholms räkning i november 2022. En fakturasammanställning av de beställningar som gjordes under perioden visar att värdet av upphandlingen uppgår till drygt 14 miljoner kronor. Enligt Konkurrensverket utgör avtalet en otillåten direktupphandling.

– En upphandlande myndighet ska organisera sitt inköpsarbete på ett sådant sätt att upphandlingsreglerna följs. Bristande rutiner riskerar att medföra dyrare inköp. Det blir också svårare att följa upp och kontrollera de levererade tjänsterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar på 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för otillåten direktupphandling. Att Polismyndigheten tidigare har genomfört otillåtna direktupphandlingar har påverkat storleken på upphandlingsskadeavgiften i höjande riktning.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Maria Andersson Müller, processråd, 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-07-04

Pressmeddelande4 juli 2023