Innehåll på sidan

Konkurrensverket tillstyrker förslag på ändringar som rör konkurrensregelverket

Konkurrensverket tillstyrker i huvudsak de ändringar som föreslås i promemorian Nya bestämmelser i anslutning till konkurrensregelverket. I sitt yttrande över promemorian lämnar Konkurrensverket också förslag på tillägg och förtydliganden, bland annat en reglering som gör det möjligt att besluta om utredningsskadeavgift vid utredning av så kallade grindvakter enligt DMA-förordningen.

I promemorian föreslås en rad ändringar i konkurrensregelverket med anledning av de förordningar som har antagits på EU-nivå. De aktuella EU-förordningarna är DMA-förordningen och FSR-förordningen. DMA-förordningen, som rör den digitala sektorn, ska säkerställa öppna och rättvisa marknader där det finns så kallade grindvakter, det vill säga företag som tillhandahåller centrala plattformstjänster. FSR-förordningen syftar till att hantera snedvridningar som uppstår när tredjeländer subventionerar företag som är verksamma på EU:s inre marknad.

Konkurrensverket välkomnar förslaget i promemorian som ger myndigheten egna befogenheter att utreda vissa misstänkta överträdelser av DMA-förordningen, och framhåller att det är effektivt att Konkurrensverket får egna utredningsbefogenheter.

I sitt yttrande föreslår Konkurrensverket reglering som skulle göra det möjligt att besluta om utredningsskadeavgift i de fall grindvakter försvårar utredningsarbetet. Det vore också effektivt att ge Konkurrensverket befogenheter att använda sina utredningsbefogenheter i de fall kommissionen begär stöd vid en marknadsundersökning.

Enligt ett förslag i promemorian ska Konkurrensverket vara kommissionens kontaktpunkt avseende FSR-förordningen. Här bör det, enligt Konkurrensverket, förtydligas vad rollen som kontaktpunkt för förordningen innebär i praktiken.

De förslag i promemorian som gäller anpassningar i de svenska författningsbestämmelserna avseende gruppundantag från konkurrensrättsliga förbud är en direkt följd av ändringar i EU-rättsliga gruppundantagsförordningar. De är utformade för att så långt som möjligt skapa enhetlighet med unionsrätten, vilket Konkurrensverket ställer sig bakom.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-10-27

Nyhet27 oktober 2023