Innehåll på sidan

Konkurrensverket avslutar utredning om elcyklar

Konkurrensverket har avslutat ett ärende där fem företag misstänktes ha samordnat sig på ett otillåtet sätt i samband med att de gemensamt svarade på en förfrågan om att tillhandahålla elcyklar för uthyrning i Stockholm stad.

Konkurrensverket öppnade ett tillsynsärende efter att genom en artikel i dagspress ha blivit uppmärksammat på att fem företag i juni 2023 hade skickat ett gemensamt brev till Stockholms stad. Företagen hade skickat brevet med anledning av stadens förfrågan till totalt sex aktörer om deras intresse av att tillhandahålla elcyklar för uthyrning i Stockholms stad. Elcyklarna skulle tillhandahållas under perioden juli till december 2023. Budskapet i det gemensamma brevet från fem av företagen var att de hade beslutat att avstå från att ansöka om tillstånd att erbjuda elcyklar i enlighet med stadens förfrågan. De fem företagen var Tier Mobility Sweden AB, Lime AB, Em Transit AB, Voi Technology AB och Bolt Services AB. Inget av dessa företag ansökte om tillstånd.

Mot bakgrund av det gemensamma brevet misstänkte Konkurrensverket att företagen hade samordnat sitt beteende på ett sätt som skulle kunna stå i strid med förbudet mot konkurrensbegränsande avtal i konkurrenslagen.

Av Konkurrensverkets utredning framgår bland annat att det i anslutning till stadens förfrågan hade skett en mängd kontakter mellan företagen i ett flertal olika kanaler, både bilateralt och gemensamt liksom genom branschorganisa­tionen Nordic Micromobility Association, NMA, där företagen finns representerade i styrelsen.

Allvarligt med transparens i kontakter mellan konkurrerande företag

Konkurrensverket fäster särskild uppmärksamhet vid misstankar om otillåtna anbudssamarbeten. I det aktuella fallet har det varit fråga om ett upphandlings­liknande förfarande där Stockholms stads syfte med att kontakta ett flertal möjliga aktörer för tillhandahållande av elcyklar får antas ha varit att skapa en konkurrens­­situation vid anskaffandet.

Konkur­rens­­verket har i möten med vart och ett av företagen redogjort för hur korrespondensen mellan företagen kan uppfattas i förhållande till konkurrensreglerna och att Konkurrensverket ser allvarligt på transparens i kontakter mellan företag som är konkur­renter.

Till följd av utredningen har företagen inlett eller utökat sitt arbete med efterlevnad av konkurrenslagstiftningen. Även arbetet inom NMA har fått en tydligare struktur. Samtliga företag har också vid mötena med Konkurrensverket tagit avstånd från otillbörliga kontakter mellan konkurrenter.

– Vi har ett ansvar att använda våra resurser så effektivt som möjligt. I vissa fall bedömer vi att vi kan uppnå önskat resultat på annat sätt än genom att fullfölja en tillsynsutredning, säger Hanna Lekås, enhetschef på enheten för karteller och förvärv.

Mot bakgrund av ovanstående avslutar Konkurrensverket sin utredning utan att ta ställning till om förfarandet strider mot konkurrensreglerna.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-12-12

Nyhet12 december 2023