Innehåll på sidan

Forskning ska ge ökad kunskap om färre anbud i upphandling

Den pågående minskningen av antalet anbud i offentlig upphandling är ett problem. Nu vill Konkurrensverket skapa ökad förståelse för de bakomliggande orsakerna till minskningen och har därför tagit initiativ till forskning som ska öka kunskapen om varför antalet anbud minskar.

Allt fler undersökningar visar att antalet anbudsgivare minskar i offentlig upphandling. Samtidigt ökar antalet en-anbud, det vill säga upphandlingar som bara får ett enda anbud. Det är ett tydligt problem. Otillräcklig konkurrens riskerar att öka kostnaderna för den upphandlande myndigheten och sänka kvaliteten på den upphandlande varan eller tjänsten. För att kunna bidra till arbetet med att få fler leverantörer att lägga anbud har Konkurrensverket nu tagit initiativ till en uppdragsforskningsrapport som ska ge större förståelse för de bakomliggande orsakerna till den pågående minskningen av antalet anbud. Joakim Wallenklint är funktionsansvarig för forskningsfrågor på Konkurrensverket.

Vad är det forskarna ska undersöka? 

– Forskningsuppdraget är en jämförande studie mellan Sverige och Finland där forskarna har i uppdrag att undersöka hur det kommer sig att antalet anbudsgivare minskar. Forskarna ska också undersöka varför vi ser en ökning av en-anbuden. I korthet ska de titta på vad det beror på och även lämna förslag på vad man från politiskt håll kan göra för att bryta trenden. 

Vad ska undersökningen bidra med?

– Vi vill förstås att den ska bidra med en ökad förståelse till varför konkurrensen inte fungerar fullt ut och vad de bakomliggande orsakerna till detta är. Med stöd av den kunskapen vill vi sedan kunna lämna policyrelaterade förslag som får antalet anbudsgivare i offentlig upphandling att öka.

Vem ska genomföra uppdragsforskningen?

– Forskningsuppdraget ska genomföras av Janne Tukiainen och Kirsi-Maria Halonen. Janne Tukiainen är ledande forskare på Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) i Finland, docent vid Institutionen för ekonomi vid Helsingfors universitet och gästprofessor vid London School of Economics and Political Science. Janne har tidigare arbetat på Helsingfors universitet och Helsinki Center of Economic Research (HECER). Han har också varit gästforskare vid Finlands Bank och flera utländska universitet.

Kirsi-Maria Halonen är en ledande forskare inom upphandlingsrätt vid Turku University och Lapland University. Hon ingår som nationell expert i European Commission's Stakeholder Expert Group on Public Procurement. Hon är också ordförande i Finnish Public Procurement Association och sedan 2017 ledamot i Konkurrensverkets Råd för forskningsfrågor.

När räknar vi med att kunna publicera rapporten?

– Uppdraget ska slutredovisas i mitten december 2019. Rapporten kommer att finnas för nedladdning på Konkurrensverkets webbplats.

För ytterligare information kontakta

Joakim Wallenklint, funktionsansvarig forskningsfrågor,

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel16 maj 2019