Innehåll på sidan

”Digitaliseringen påverkar allt vi gör som konkurrensmyndighet”

Kartellbekämpning på digitala marknader var en av de frågor som diskuterades när världens konkurrensmyndigheter nyligen möttes i New Delhi på sin årliga konferens. Olika ekonomiska metoder för kartellspaning fanns också på agendan.

International Competition Network (ICN) är ett världsomspännande nätverk för konkurrensmyndigheter och i år möttes cirka 500 deltagare från över 60 länder i New Delhi. Arbetet inom nätverket sker främst virtuellt, och årskonferensen är därför ett unikt tillfälle för myndigheter att träffas för att utbyta erfarenheter och diskutera arbetsmetoder. Diskussionerna berikades även av medverkan av externa rådgivare, till exempel advokater, ekonomer och akademiker. Fyra sådana externa rådgivare utsedda av Konkurrensverket närvarade vid konferensen. Graeme Jarvie, funktionsansvarig för internationella frågor på Konkurrensverket, deltog i mötet.

Digitaliseringen präglar allt fler sektorer av samhället. Hur påverkar det konkurrensmyndigheterna?

– Det står klart att digitaliseringen innebär utmaningar både för företag och konkurrensmyndigheter. Konferensen bekräftade att vi konkurrensmyndigheter behöver föra en dialog kring de här frågorna och stärka vårt internationella samarbete. Här har ICN en viktig roll som plattform där vi kan skapa en samsyn kring olika tillvägagångssätt. Det ökar förutsättningarna för en mer enhetlig och förutsebar lagtillämpning, vilket gynnar företag och konsumenter vid gränsöverskridande handel. Flera seminarier anordnades som bjöd på olika infallsvinklar kring digitaliseringens konsekvenser för konkurrenstillsynen och konkurrenspolitiska överväganden. Det arrangerades till exempel ett seminarium om kartellbekämpning på digitala marknader. Det blev också en diskussion kring den ständigt aktuella frågan om hur konkurrensmyndigheter ska förhålla sig till vertikala begränsningar inom den digitala ekonomin där online- och offline-marknader i allt större utsträckning flyter ihop. Under senare år har allt fler konkurrensmyndigheter, däribland Konkurrensverket, haft anledning att analysera digitala marknader i sektorsundersökningar och studier. På ett seminarium om konkurrensfrämjande åtgärder och digitalisering fick vi ta del av de nya utmaningar som myndigheter runt om i världen ställs inför.

Kunskapsutbyte om kartellspaning fanns också på årsmötets agenda. Vilka aspekter diskuterades?

– När det gäller karteller var fokus bland annat på incitament för företag att söka eftergift från konkurrensskadeavgift. Två av de viktigaste förutsättningarna för ett effektivt eftergiftsprogram är kraftfulla sanktioner mot kartellister och en hög risk för upptäckt. För att öka upptäckningsrisken använder konkurrensmyndigheter olika ekonomiska metoder för kartellspaning. Under senare år har fokus på kunskapsutbyte kring kartelldetektion blivit allt viktigare inom det internationella samarbetet. Genom att ta del av andras erfarenheter vässar Konkurrensverket ständigt sina egna metoder och rutiner i jakten på karteller. Företag som är först med att avslöja kartellen för konkurrensmyndigheten kan klara sig undan böter.

Konkurrensfrämjande arbete och kommunikation har blivit allt viktigare frågor för många konkurrensmyndigheter. Varför?

– Konkurrenstillsyn och konkurrensfrämjande arbete är två sidor av samma mynt. Genom tydlig kommunikation kan vi förebygga överträdelser och skapa förutsättningarna för väl fungerande marknader genom att främja ett konkurrensinriktat synsätt. Digital kommunikation har varit en av Konkurrensverkets strategiska satsningar under de senaste åren och även här kan vi lära oss av andra. Till exempel har flera av våra kommunikativa produkter inspirerats av andra konkurrensmyndigheters arbete.

Vad står på agendan för Konkurrensverkets arbete inom ICN framöver?

– Konkurrensverket har sedan flera år en ledande roll i ICN i sin egenskap av ordförande i olika arbetsgrupper. Nu går vi in som ordförande i arbetsgruppen som hanterar frågor kring effektiva arbetsmetoder tillsammans med det amerikanska justitiedepartementets konkurrensavdelning och den kanadensiska konkurrensmyndigheten. Arbetsgruppen fokuserar bland annat på myndigheters effektivitet och att diskutera effektiva utredningsmetoder samt vikten av att garantera rättssäkra konkurrensförfaranden. Det finns ett klart mervärde i att samverka kring metodfrågor som leder till mer effektiv, enhetlig och rättssäker lagtillämpning. Vi ser fram emot att jobba särskilt med dessa frågor under det kommande året.

För ytterligare information kontakta

Graeme Jarvie,

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel18 april 2018