Innehåll på sidan

Arbetet i OECD:s konkurrenskommitté ger ökad samsyn i komplexa frågor

Hur konkurrenspolitiken ska förhålla sig till industripolitik, och hur rättvisa och transparenta konkurrensförfaranden ska garanteras. Det är några av de frågor som har diskuteras inom ramen för OECD:s olika forum på konkurrensområdet under 2019. Konkurrensverket spelar en aktiv roll i diskussionerna.

OECD:s konkurrenskommitté spelar en viktig roll i det internationella samarbetet på konkurrensområdet. Konkurrensmyndigheter och departement från OECD:s medlemsländer deltar tillsammans med inbjudna partnerländer. Även företag representeras på mötena genom organisationen Business at OECD (BIAC). Mötena i kommittén och tillhörande arbetsgrupper hålls två gånger om året, senaste mötet var den 2–6 december 2019. Graeme Jarvie, funktionsansvarig för internationella frågor på Konkurrensverket, var en del av den svenska delegationen.

Vilka frågor var aktuella på de möten som hölls i december?

Det blev bland annat en diskussion om så kallad ”hub-and-spoke”-samordning, det vill säga konkurrensbegränsande samarbeten där konkurrenter utbyter information via ett nav som verkar i ett annat marknadsled. Kommittén lägger just nu mycket fokus på hur man kan säkerställa rättvisa och transparanta konkurrensförfaranden. Som ett led i det arbetet anordnades en diskussion angående regelverk för tillgång till ärendehandlingar och hur konkurrensmyndigheter skyddar konfidentiella uppgifter.

Hur går mötena till i konkurrenskommittén?

Diskussionerna sker i första hand i form av rundabordssamtal. Inför mötena får de medverkande länderna och organisationerna möjligheten att lämna in skriftliga bidrag om frågorna som kommer diskuteras. Väl på plats kompletteras de skriftliga bidragen med presentationer och inlägg från delegationerna. Rundabordssamtalen berikas ofta av presentationer från externa experter, exempelvis professorer, domare eller ekonomer.

Det är ett utmärkt sätt för oss att utbyta erfarenheter kring aktuella frågor. Utmaningarna är ofta desamma för konkurrensmyndigheter oavsett storlek eller världsdel. De länder som har erfarenhet av en viss lagtillämpnings- eller policyfråga kan dela med sig av sina kunskaper, och gemensamt kan man komma fram till en bättre samsyn kring komplexa rättsliga och ekonomiska frågor. Det är en väldigt viktig del av vår kunskapsuppbyggnad på konkurrensområdet. 

Samtidigt har Konkurrensverket som uppgift att bidra till den internationella utvecklingen inom vårt ansvarsområde, och därför är det viktigt att vi tar en aktiv roll i diskussionerna. Vi bidrog med tre skriftliga bidrag under 2019 och deltog på olika sätt i diskussionerna.

Kan man ta del av materialet från mötena?

Absolut, på OECD:s webbplats hittar man skriftliga bidrag och bildspel som presenterades under mötena. Ofta kan man också ta del av rapporter från OECD:s egna konkurrensexperter. Efter en tid laddas också sammanfattningar upp från diskussionerna. Det är en otrolig resurs om konkurrensrätt och -politik.

Under mötesveckan hölls också Global Forum on Competition som är ett globalt konkurrensforum. Hur skiljer det sig från konkurrenskommittén?

Det globala konkurrensforumet hålls en gång om året i anslutning till konkurrenskommittén och riktas till en mycket bredare krets. Över 100 delegationer bjuds in till diskussionerna, bland annat konkurrensmyndigheter från utvecklingsländer och representanter från exempelvis konsumentorganisationer och fackförbund. Fokus ligger ofta på hur konkurrensen bidrar till ekonomisk utveckling ur ett bredare perspektiv.

Vad diskuterades på årets konkurrensforum?

En intressant diskussion handlade om hur konkurrenspolitiken ska bemöta utmaningar och kritik till följd av globaliseringen samt upprätthålla tilliten för konkurrensen från allmänheten. Bör vi som konkurrensmyndigheter till exempel kunna väga in icke-konkurrensaspekter som exempelvis sysselsättning i våra tillsynsbeslut? Nobelpristagaren Jean Tirole spelade in ett anförande där han argumenterade emot att andra politikområden ska blandas in i konkurrensmyndigheternas arbete.

Hur konkurrenspolitiken ska förhålla sig till industripolitik är en aktuell fråga som också togs upp på det här mötet. Bör vi exempelvis försvaga reglerna för förvärvskontroll när det gäller koncentrationer mellan stora europeiska företag för att kunna tillåta att så kallade European champions skapas? Detta är någonting som de nordiska konkurrensmyndigheternas generaldirektörer tog ställning till i en gemensam artikel i juni 2019 där de gav sitt stöd till en strikt och politiskt oberoende prövning av företagskoncentrationer.

Blir det något konkret resultat till följd av diskussionerna?

Ja, tillsammans utarbetar kommittén rekommendationer om olika viktiga konkurrenspolitiska frågor som tas upp för beslut på OECD:s rådsmöten. I juli antogs en ny rekommendation om kartellbekämpning till exempel.

Just nu håller vi på att ta fram nya rekommendationer som handlar om konkurrensneutralitet respektive principer för rättvisa och transparenta konkurrensförfaranden. På mötet i december fick vi tillfälle att diskutera arbetets inriktning. Vi hoppas på att rekommendationerna kan antas under 2020.

För ytterligare information kontakta

Graeme Jarvie,

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-30

Artikel23 januari 2020