Innehåll på sidan

Praxis ger viktig vägledning när första domstolsärendet för LOH nu avslutats

På Konkurrensverket har vägledning och kommunikation varit ledord för arbetet gällande otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan. Nu har det första LOH-ärendet som prövats i domstol avslutats och Konkurrensverkets sanktionsbeslut står fast. Att det finns domstolspraxis för LOH ger ytterligare vägledning kring hur lagen ska tolkas och tillämpas.

Sedan lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av otillbörliga handelsmetoder, LOH, trädde i kraft har Konkurrensverket vid tre tillfällen beslutat om sanktionsavgift. Det första sanktionsbeslutet gällde grossistföretaget Everfresh som betalat sina leverantörer senare än 30 dagar.

Beslutet överklagades till förvaltnings- och kammarrätten som båda gick på Konkurrensverkets linje. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte bevilja prövningstillstånd har det första LOH-ärendet som prövats i domstol nu avslutats.

– För nya lagstiftningar saknas det praxis på området och det är därför nyttigt att det prövas i domstol. Vi har känt oss trygga i våra bedömningar och den modell vi använt för att beräkna beloppet för sanktionsavgiften. Att vårt första sanktionsbeslut nu prövats i två instanser som går på vår linje är ett kvitto på att vi landat rätt i våra bedömningar, säger Martin Bäckström, chef för enheten för otillbörliga handelsmetoder.

Domstolspraxis är en typ av vägledning kring hur en lag ska tolkas. Sedan Konkurrensverket blev tillsynsmyndighet för otillbörliga handelsmetoder har en stor del av arbetet varit att arbeta med vägledning och kommunikation.

– Vi arbetar på olika sätt med att ge vägledning om hur LOH ska tolkas och tillämpas, till exempel genom artiklar, digitala öppna hus eller motiveringar i våra avslutade ärenden. I takt med att vi utreder fler tips och anmälningar eller att vi träffar aktörer inom branschen så upptäcker vi gråzoner som kan förtydligas. Vi välkomnar också alla att höra av sig till oss om de upplever något i lagen som otydligt, säger Martin Bäckström.

Ett flertal utredningar som Konkurrensverket startar avslutas efter att köparen ändrat sitt beteende. Det innebär ofta att de justerat sina villkor så att de inte längre riskerar att utgöra en otillåten handelsmetod enligt LOH.

– Vissa av våra ärenden avslutar vi på grund av så kallat ändrat beteende, det vill säga att en köpare slutar att använda sig handelsmetoden som föranlett att vi påbörjade utredningen. Det är ett sätt för köparen att förstå varför handelsmetoden eller avtalsvillkoret kan vara problematiskt och själva rätta till det i sina avtal eller handelsmetoder med leverantörerna. Självrättelse är ett av flera sätt att få bukt med att otillbörliga handelsmetoder förekommer inom livsmedelskedjan, säger Martin Bäckström.

Relaterad information

Senast uppdaterad: 2025-07-08

Artikel8 juli 2025