Publicerad 28 april 2011
Konkurrens, Rapportserie, 2011:3
Mat och marknad - från bonde till bord
Konkurrensverket har på regeringens uppdrag granskat konkurrensen och andra marknadsförhållanden i livsmedelskedjan. I denna rapport beskrivs samtliga led i livsmedelskedjan utifrån ett konkurrensperspektiv. I rapporten finns också förslag till att förbättra konkurrensen inom livsmedelsområdet.
Underlagsrapporter
Konkurrens och makt i den svenska livsmedelskedjan (1,5 MB)
På uppdrag av Konkurrensverket beskriver Agrifood Economics Centre i denna rapport den strukturella utvecklingen och konkurrenssituationen i livsmedelskedjan.
Konkurrenstryckets och konkurrenskraftens inverkan på livsmedelskedjans prisbildning (1,2 MB)
På uppdrag av Konkurrensverket beskriver Näringslivets forskningsinstitut i Finland i denna rapport konkurrenstryckets och konkurrenskraftens inverkan på livsmedelskedjans prisbildning i Sverige, i en internationell jämförelse.
De lantbrukskooperativa företagens betydelse för konkurrensen inom livsmedelskedjan (1,8 MB)
På uppdrag av Konkurrensverket beskriver Agrifood Economics Centre i denna rapport den lantbrukskooperativa företagsformens betydelse för konkurrenssituationen inom livsmedelskedjan.
Lokalisering och konkurrens i dagligvaruhandeln (1,2 MB)
På uppdrag av Konkurrensverket beskriver Agrifood Economics Centre i denna rapport hur olika livsmedelsbutiker konkurrerar med varandra och hur olika butikskoncept bildar lokala marknader.
Pristransmission inom den svenska livsmedelskedjan (2,5 MB)
På uppdrag av Konkurrensverket beskriver Agrifood Economics Centre i denna rapport hur förändringar i jordbrukets avräkningspriser avspeglas i konsumentpriserna.
Hela rapporten som PDF
Klicka på länken nedan för att ladda ner hela rapporten
Antal sidor: 213