Innehåll på sidan

Viktigt dela erfarenheter med andra UTP-myndigheter

Strax innan sommaren anordnade EU-kommissionen i Bryssel ett möte för att diskutera utmaningar och jämföra arbetssätt sedan genomförandet av UTP-direktivet. Från Konkurrensverket deltog jurist Jahsmine Hamilton för att utbyta erfarenheter och dra lärdomar från andra länders tillsynsarbete.

EU-kommissionens departement för jordbruksfrågor, DG-Agri, bjöd in representanter från tillsynsmyndigheterna i samtliga medlemsländer för att diskutera utmaningar och jämföra arbetssätt sedan genomförandet av direktivet.

Vad diskuterades under mötet?

– Mötet gick ut på att dela erfarenheter av vilka medel som används för att uppnå direktivets ändamål och hur vi kan förbättra genomförandet av direktivet. Vi diskuterade bland annat relevanta domstolsprocesser och avgöranden och resonerade kring utfallen. De andra tillsynsmyndigheterna delade även med sig av statistik kring anmälningar för att få en bättre bild av hur situationen för otillbörliga handelsmetoder ser ut på EU-nivå. Vid sidan av de officiella agendapunkterna var det även värdefullt att få samtala direkt med olika företrädare.

Under mötet fick vi också vägledning från EU-kommissionen i en specifik fråga om vilka produkter som omfattas av UTP-direktivet och därigenom den svenska lagen. Det finns olika varianter på den så kallade Brysselnomenklaturen, som är den förteckning över vilka produkter som lagen skyddar, och det framgår inte helt tydligt vilken variant som vi ska hänvisa till. Under mötet fick jag tillfälle att prata direkt med en expert på just den här förteckningen. Han gav klarhet i hur man arbetar med de olika varianterna, vilket är till stor nytta för oss i vårt fortsatta tillsynsarbete.

Vad delade du med dig av för erfarenheter kring vårt arbete med direktivet? 

– Det var kul att få representera Konkurrensverket vid ett EU-sammanträde för samarbete länderna emellan. Eftersom alla länder har införlivat direktivet på lite olika sätt var det givande att få berätta mer om vårt arbete med lagen om otillbörliga handelsmetoder, LOH. Det blev ett tillfälle att diskutera den svenska lagstiftningen och få berätta om hur Konkurrensverket arbetar med tillsyn i Sverige. 

Hur bidrar dessa internationella möten till ert arbete?

– Att delta i nätverket för tillsynsmyndigheterna ger möjlighet att utveckla ett gemensamt synsätt och förbättra effektiviteten i arbetet över gränserna. Livsmedelsmarknaden är till stor del internationell och det är därför viktigt att myndigheterna har ett bra samarbete och kan bistå varandra i utredningar. Nätverket mellan tillsynsmyndigheterna ska framför allt utbyta ”best practices” och utgöra en plattform för myndigheterna att dela med sig av utmaningar som kan uppstå gällande otillbörliga handelsmetoder, men även få inspiration till hur arbetet kan utvecklas.

Senast uppdaterad: 2023-07-11

Artikel11 juli 2023