Innehåll på sidan

”Viktigt anpassa upphandlingarna för bästa möjliga konkurrens”

Endast en myndighet ska få utfärda statliga identitetshandlingar, enligt ett nytt förslag. Konkurrensverket har inga invändningar men varnar för att det kan leda till mycket stora upphandlingar. Den myndighet som får i uppdrag att utfärda handlingarna måste ta ansvar för konkurrensen på marknaden genom att exempelvis dela upp upphandlingen, menar Konkurrensverket.

I utredningen Ett säkert statligt id-kort – med e-legitimation (SOU 2019:14) föreslås ett nytt statligt id-kort och e-legitimation. Enligt utredningens förslag ska endast en myndighet få utfärda identitetshandlingarna. Utredningen menar också att det finns stora effektivitetsvinster att göra om upphandlingarna av identitetshandlingarna kan samordnas.

Konkurrensverket har i sitt remissyttrande inga invändningar mot förslaget men vill ändå lyfta fram ett antal frågor som bör uppmärksammas. I utredningen saknas till exempel en beskrivning av hur marknaden ser ut i dag.

Ann Fryksdahl, chef på enheten för allmän upphandlingstillsyn, varför är det viktigt att ge en marknadsbeskrivning?

 – Det är viktigt att beskriva marknaden för att förstå vilka företag som kan komma i fråga för tillverkning av id-kort och pass. Om företagen kan göra båda identitetshandlingarna eller om det är olika aktörer. Det är också viktigt att säkerställa en eventuell omställningstid för företagen om det är fråga om tillkommande krav så att det kan upphandlas i konkurrens.

Konkurrensverket menar också att det finns en risk att förslaget kommer innebära mycket stora upphandlingar. Varför är det en risk?

 – Utifrån våra erfarenheter ser vi risken att pass och id-kort kan komma att upphandlas tillsammans om det är en enda myndighet som är ansvarig. Polismyndigheten, som föreslås, har därför ett stort ansvar för att upprätthålla en långsiktigt hållbar konkurrens på marknaden. I detta ligger till exempel en god marknadsundersökning och anpassning av upphandlingarna för att få bästa möjliga konkurrens, till exempel genom att dela upp en upphandling i olika anbudsområden.

Vi anser också att det är positivt att utredningen lyfter fram upphandlingsfrågan. Varför?

 – Utredningen har identifierat att upphandling tar tid. Det är det inte alla utredningar som gör. Vi blev därför glada att se att ikraftträdandet av de föreslagna bestämmelserna är satta två år fram i tiden med hänsyn till de upphandlingar som måste göras.  

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel4 september 2019