Innehåll på sidan

”Vi vill göra fler affärer – men hur gör vi för att göra rätt?”

De kommunala energibolagen vill utvecklas och göra fler affärer. Men de vill göra det på rätt sätt. Därför bjöd de nyligen in Konkurrensverket till nätverket Regional Energi för att prata om konkurrenslagen och om de regler som styr det offentligas säljverksamhet. Värd för nätverksträffen var Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten.

Nätverket Regional Energi samlar representanter för de 19 största kommunala energibolagen i Sverige. Syftet med nätverket är att diskutera gemensamma och aktuella frågeställningar för de kommunalt ägda energibolagen.

– Som kommunala bolag verkar vi på en marknad där villkoren har stramats åt och konkurrensen hårdnat. Ett exempel är fjärrvärmeverksamheten. En viktig fråga är hur vi kan skapa bättre förutsättningar för bolagen, som på bästa sätt utvecklar våra verksamheter och affärer. Det var med den utgångspunkten vi bjöd in Konkurrensverket till vår nätverksträff, säger Per Dahlberg.

Hjälp och stöd i utvecklingsarbetet

Samtidigt som marknadens villkor stramas åt och konkurrensen hårdnar sker stora förändringar till följd av digitaliseringen. Det är förändringar som skapar möjligheter för nya affärer för de svenska energibolagen.

– Men frågan är hur vi gör affärer på rätt sätt? Vi vill öka våra kunskaper och samtidigt förstå hur Konkurrensverket ser på våra frågor ur ett konkurrensrättsligt perspektiv. Det är framför allt bestämmelserna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet som vi vill lära oss mera om. Förhoppningen är att det ska ge oss hjälp och stöd i vårt fortsatta arbete. Jag tror att det är viktigt att prata med varandra och lära känna varandra, säger Per Dahlberg.

Gränserna för offentliga affärer

Katarina Magnusson är funktionsansvarig för frågor om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet på Konkurrensverket. Tillsammans med Maria Bernhardsson, som är konkurrensråd på Konkurrensverket, höll hon en presentation med rubriken ”Vi vill göra fler affärer – men hur gör vi för att göra rätt?”. Under presentationen diskuterade de bland annat frågor om var gränserna går för det offentligas möjligheter att göra affärer men också vilket utrymme som finns att agera inom en branschförening.

– För verksamheter som befinner sig i ett utvecklings- och expansionsskede är det förstås särskilt intressant att höra var gränserna går för verksamheten ur ett konkurrensrättsligt perspektiv. Det är också mycket givande för oss att delta i sådana här sammanhang. Det är ett ömsesidigt utbyte av kunskap, säger Katarina Magnusson.

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel18 oktober 2018