Innehåll på sidan

Vad har byggbranschen för uppfattning om förekomsten av osund konkurrens?

Konkurrensverket genomför just nu en enkätundersökning riktad till byggbranschen. Undersökningen ska bland annat ge kunskap om branschens egen uppfattning om förekomsten av karteller och korruption.

Undersökningen genomförs i form av en enkät som är möjlig att besvara fram till den 12 december. Den distribueras i ett riktat utskick via e-post men går också att besvara direkt via Konkurrensverkets egen webbplats. Hanna Witt är ansvarig för undersökningen.

Varför genomför Konkurrensverket en undersökning riktad till byggbranschen?

­– Syftet är att uppmärksamma hinder mot en effektiv konkurrens genom att skaffa oss kunskap om branschens egen uppfattning om förekomsten av karteller och korruption. Vi vill också undersöka om det finns behov av att genomföra riktade informationsinsatser om eftergiftsprogrammet. Vi genomförde en liknande undersökning 2005 och vill nu följa upp hur synen på karteller och kännedomen om eftergift har utvecklats.

Vem vänder vi oss till med undersökningen?

– Vi har valt ut några delmarknader inom byggbranschen och riktar oss där i första hand till företagens vd. Att vi valde just dessa delmarknader beror dels på att vissa av dem fanns med i vår tidigare undersökning som visade att många trodde att det förekom karteller. Dels har vi sett en del tecken på att det verkar finnas konkurrensproblem inom delar av byggbranschen, till exempel en hög andel en-anbud och en del klagomål. Vi börjar därför med att undersöka de här delbranscherna. Vi utesluter inte att fler delbranscher kan bli aktuella längre fram. Vi utesluter inte heller att andra branscher än bygg kan komma att undersökas.

– Vi ser det som en del av vårt tillsynsuppdrag att arbeta förebyggande och upplysande om korruption och ställer därför frågor även om branschens egen syn på det. Det betyder inte att vi har fått särskilda indikationer om korruption just inom bygg. Vi tror att det kan finnas i alla typer av konkurrenssammanhang inom alla branscher.

Vad händer med resultatet av undersökningen? Hur kommer det att tas om hand?

– Det kommer inte att ligga till grund för att starta tillsynsärenden, utan vi kommer att använda det som utgångspunkt för ett riktat förebyggande arbete som exempelvis informations- och utbildningsinsatser. Eventuellt kan resultatet även komma att användas i en rapport för att sprida kunskap om upphandlingsmarknader i bredare bemärkelse.

För ytterligare information kontakta

Hanna Witt, 08-700 16 44,

Arvid Fredenberg, 08-700 15 41,

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel28 november 2018