Innehåll på sidan

Utredning om Samhalls prissättning avslutas

Många klagomål på Samhalls prissättning, i kombination med det statliga bolagets storlek. Det är bakgrunden till Konkurrensverkets nyligen genomförda granskning av företaget. Efter en samlad bedömning har Konkurrensverket beslutat att inte utreda ärendet vidare.

Katarina Magnusson är funktionsansvarig för frågor om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet på Konkurrensverket. Här berättar hon om bakgrunden till granskningen av Samhall och varför utredningen avslutades.

Varför har Konkurrensverket granskat Samhall?

Det finns en särskild bestämmelse i konkurrenslagen som handlar om att offentliga aktörer kan förbjudas att ägna sig åt konkurrensbegränsande säljverksamhet. Konkurrensverket har fått in en stor mängd klagomål när det gäller Samhalls prissättning av städtjänster. Det rör sig om totalt 18 skriftliga klagomål. Frågan har också tagits upp i flera andra sammanhang av företag som tycker att Samhall sätter för låga priser. De många klagomålen, i kombination med att Samhall är ett stort statligt företag som säljer tjänster i konkurrens med privata företag, gjorde att vi samlat ville utreda om Samhall prissätter på ett sådant sätt att konkurrensen riskerar att skadas.

Men varför skulle det vara ett problem om Samhall har för låga priser? Är det inte tvärtom ett tecken på att konkurrensen fungerar?

Om ett företag håller låga priser för att det är mer effektivt än andra företag är det normalt inte ett konkurrensproblem. Däremot kan det vara ett problem om en offentlig aktör som bedriver säljverksamhet håller nere priser genom att dra nytta av fördelar som beror på att den är en offentlig aktör.

Samhall har som uppdrag att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning. För att kunna genomföra sitt uppdrag får bolaget merkostnadsersättning från staten. Den ersättningen skulle kunna användas av Samhall för att sätta priser som är låga jämfört med andra företag i samma bransch. Om en offentlig aktör tillämpar en sådan prissättning finns det en risk att effektiva företag slås ut eller inte vill träda in på marknaden. Det finns också en risk att incitamenten till innovation och utveckling i branschen försvagas.

Inte bara Samhall vill skapa arbete åt långtidsarbetslösa och andra som har svårt få fäste på den ordinarie arbetsmarknaden. Vad kan till exempel kommuner lära sig av Konkurrensverkets beslut?

Det är viktigt att inte sätta så låga priser att det skadar konkurrensen. Som offentlig aktör bör man ha god koll på sina kostnader och intäkter samt separera redovisningen för säljverksamheten från annan verksamhet. När det gäller Samhall är det svårt att dra slutsatser om vilka priser som bör sättas utifrån kostnader och intäkter eftersom Samhalls kostnadsstruktur ser annorlunda ut än hos privata företag. Om det finns liknande svårigheter vid prissättningen av en kommunal säljverksamhet så är det extra viktigt att hålla koll på marknadens priser. Volymen på verksamheten är också avgörande för om försäljningen påverkar konkurrensen på marknaden. Bedrivs verksamheten endast i liten skala så är risken mindre. Ibland finns det andra allmänna intressen än konkurrensintresset som kan uppväga de konkurrensproblem som ett visst beteende ger upphov till, men det får avgöras i det enskilda fallet.

Innebär Konkurrensverkets beslut att Samhalls verksamhet inte är något problem ur konkurrenssynpunkt?

Konkurrensverket har inte tagit ställning till om Samhalls prissättning skulle kunna förbjudas enligt konkurrensreglerna. Efter en samlad bedömning av om Samhalls prissättning är problematisk för konkurrensen har vi valt att inte utreda ärendet vidare. I bedömningen har vi vägt in att Samhall förefaller hålla något lägre priser än privata aktörer men att det finns ett stort antal företag inom städbranschen och att det är relativt lätt att starta företag i denna bransch. Samhall har dessutom under utredningens gång ändrat sina rutiner och riktlinjer för prissättning.

Att vi har valt att skriva av ärendet innebär inte något hinder för Konkurrensverket att i framtiden inleda ett nytt ärende där Samhall utreds enligt konkurrenslagen. Det skulle kunna inträffa om vi återigen får in många klagomål, eller får andra indikationer på att Samhalls verksamhet utgör ett konkurrensproblem.

För ytterligare information kontakta

Katarina Magnusson,

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel17 december 2018