Innehåll på sidan

Sverige yttrar sig i mål om plattformsförbud vid onlineförsäljning

Sverige har i EU-domstolen den 30 mars yttrat sig muntligt vid förhandlingen i det betydelsefulla förhandsavgörandet C-230/16, Coty Germany. Målet rör selektiva distributionssystem och plattformsförbud vid onlineförsäljning.

Målet har sin bakgrund i en tvist mellan kosmetika- och parfymtillverkaren Coty och dess tyska distributör, Parfümerie Akzente, angående en klausul i företagens selektiva distributionsavtal som förbjuder Parfümerie Akzente att sälja Cotys produkter via utomstående företags internetplattformar med utåt synliga namn, som exempelvis Amazon.

EU-domstolen har i huvudsak att ta ställning till frågan om rätten för tillverkare att, inom ramen för ett avtal om selektiv distribution, förbjuda auktoriserade återförsäljare att sälja produkterna på vissa tredjepartsplattformar, och om syftet att bevara dessa produkters ”luxuösa framtoning” kan motivera en sådan begränsning.

Målet ska ses mot bakgrund av den ökade betydelsen av e-handel och framväxten av stora internetplattformar som har föranlett frågor om tillverkares möjligheter att, i syfte att skydda sitt varumärke, inom ramen för selektiva distributionssystem kontrollera hur deras produkter säljs online.

I maj 2015 inledde EU-kommissionen en branschutredning av e-handelssektorn, däribland internetplattformar, vars preliminära rapport presenterar de preliminära resultaten av kommissionens undersökningar. Utredningen visar bland annat att plattformarnas betydelse varierar mycket mellan olika medlemsstater och produktkategorier.

I sitt yttrande argumenterar den svenska regeringen för att det i målet aktuella förbudet mot tredjepartsplattformar är förenligt med artikel 101.1 FEUF under förutsättning att förbudet uppfyller de villkor som följer av EU-domstolens praxis. Genom sitt yttrande stödjer den svenska regeringen uppfattningen hos kommissionen samt en rad andra medlemsstater som yttrade sig under förhandlingen däribland Frankrike och Nederländerna.

Konkurrensverket har i egenskap av expertmyndighet bistått svenska regeringen med underlag och närvarade vid den muntliga förhandlingen

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-26

Artikel6 april 2017