Innehåll på sidan

Små vårdgivare samverkar sällan i primärvården trots att regelverket inte utgör hinder

Socialstyrelsen har nyligen presenterat resultatet av ett regeringsuppdrag om små utförares möjlighet att samverka i primärvården. Konkurrensverket bistod utredningen med expertis i konkurrens- och upphandlingsfrågor.

Socialstyrelsens rapport är en kartläggning av hur små utförare av hälso- och sjukvård använder sig av möjligheten att samverka för att gemensamt ingå avtal med regionerna. Leif Nordqvist, som deltog i utredningen som Konkurrensverkets representant, berättar om arbetet.

Kan du kort beskriva vilken fråga som har utretts, och varför?

Det handlar om att stärka primärvården på ett sådant sätt att man får fler vårdgivare att samverka i primärvården, något som sker redan idag men då är det i form av underleverantörer. Här har det utretts om det finns behov av att exempelvis två vårdgivare går samman i samma juridiska person i ett vårdval, exempelvis en läkare och en fysioterapeut. Den här varianten kanske är mest aktuell i glesbygd, där uppdragen ofta är breda, det vill säga att det behövs olika kompetenser för att uppfylla regionens krav.

Vad kom utredningen fram till?

Utredningen kom fram till att det inte behövs några författningsförslag i de aktuella lagrummen LOU eller LOV. Enligt de båda regelverken finns det redan möjlighet att samverka. Vi ser därför inte själva regelverket som ett hinder. Det har gjorts flera intervjuer med regioner och det har även organiserats hearings med privata vårdgivare. Vårdgivarna menar att det främst är regionernas egen kravställning och specificering av uppdraget, som är den mest styrande förutsättningen för de privata utförarnas etablering inom primärvården, vilket också kan vara en bidragande orsak till att möjligheterna i lagstiftningen inte nyttjas i större utsträckning.

Utredningen föreslår därför att aktörerna ska utnyttja de möjligheter som redan idag finns för samverkan. Dessutom föreslår utredningen att vårdvalens utformning bör ses över, det vill säga fördelningen av breda respektive smala uppdrag. De smalare uppdragen kan kanske vara bättre i glesbygd. För regionerna kan det exempelvis handla om att utveckla sina ersättningsmodeller för att bättre svara mot behoven hos de mindre privata utförarna och privata utförare i etableringsfasen, vilket initialt kan innebära ökade kostnader för regionerna.

Vad var din roll i utredningen?

Konkurrensverket har ju haft flera regeringsuppdrag att följa upp vårdvalet i primärvården, så jag bistod med kompetens när det gäller upphandling och konkurrensfrågor. Socialstyrelsen föreslår också att Konkurrensverket bör få ett nytt regeringsuppdrag att följa upp vårdvalet i primärvården då ingen uppföljning har gjorts av våra frågor sedan 2014.

Vad händer nu?

Utredningen har lämnat sin rapport till Socialdepartementet som ska bereda förslagen så får vi se vad regeringen sedan beslutar om. Men vi tycker det skulle vara positivt med ett nytt regeringsuppdrag.

Läs rapporten

Senast uppdaterad: 2021-06-01

Artikel1 juni 2021