Innehåll på sidan

Så bygger vi mer, bättre och hållbart

Vad är hållbart byggande för arkitekten Gert Wingårdh? Vad är förklaringen till att man lyckas bygga billigare i Tyskland, enligt bostadsforskaren Anna Granath Hansson? Och hur ser Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel på goda och sunda affärer i byggbranschen?

Vi måste bygga mer och billigare. Samtidigt ska vi bygga hållbart. Vi måste få bättre konkurrens i byggupphandlingar. Anbuden måste bli fler. Det är utgångspunkterna för samtalet i de två seminarier som Konkurrensverket arrangerar under Almedalsveckan. Här ger några av de kommande panelisterna sin syn på de frågor som ska diskuteras den 2 juli i Visby.

Seminarium: Varför går det att bygga billigt i Tyskland men inte här?

Anna Granath Hansson: Varför lyckas man bygga billigt i Tyskland?
– Det har en mängd olika orsaker, bland annat ett politiskt fokus på att bygga för breda inkomstskikt och ett investeringsvänligt klimat. Man anpassar helt enkelt systemen för att bättre möta behoven och möjliggöra för många aktörer med olika affärsmodeller att delta i bostadsbyggandet.

Vad kan vi i Sverige lära av Tyskland när det gäller att bygga bostäder?
Om kommuner och projektutvecklare samarbetar kan bostäder för många olika målgrupper och behov byggas. En mer varierad nyproduktion kan resultera i mer mångfacetterade stadsdelar.


Gert Wingårdh: Vad är hållbart byggande för dig?
Vi ska naturligtvis bygga de mest energieffektiva, de mest resurssnåla, de mest funktionella och de mest inkluderande byggnaderna som överhuvud taget är möjligt. Men för oss är hållbarhet mycket mer än så. Det är först när husen blir så uppskattade att vi inte kan tänka oss ett värdigt liv utan dem, som vi verkligen har gjort vad framtida generationer kan förvänta sig av oss.

Går det att bygga fort och mycket och samtidigt vara hållbar?
Det är betydligt svårare att bygga mycket än att bygga fort, när man bygger hållbart.Det är inte själva byggets hastighet som påverkar, många byggsystem tar tid helt oavsett kvalitet. Det är snarare omsorg, om byggnad, samhälle och värld som skapar hållbarhet. Och omsorgen kan ta lite tid. 


Seminarium: Hur får vi bättre konkurrens i byggupphandlingar?

Kajsa Hessel: Vilken roll spelar affärsetik och ledarskap för den goda och sunda affären?
Att ha en affärsetiskt sund företagskultur är helt centralt för att vi ska göra bra och sunda affärer. Chefer är kulturbärare och därför är ledarskap verktyget för att komma dit. Med det menar jag chefernas sätt att kommunicera med sina medarbetare och själva agera. Det är när chefer på alla nivåer på företaget på riktigt är överens om vilka spelregler som gäller och sedan samspelar för att se till att de också gäller i praktiken, som vi bygger den företagskulturen. Det kallar jag ett värdebaserat ledarskap och för att få det att hända är det högsta ledningen som måste börja med att ”walk the talk”.

Vad kan vi göra för att skapa bättre, effektivare och sundare konkurrens inom byggupphandlingar?
– Jag tror att vi måste prata mer om affärsetik och hur man bygger en företagskultur som borgar för sund konkurrens. Byggbranschen är sannolikt mer utsatt för korruption än andra branscher. Det räcker med så lite för att någon ska få en hållhake som gör det svårt att säga nej nästa gång. Om alla bestämmer sig för att aldrig gå in i gråzonen eller tillåta den, minimerar vi risken för att behöva ta ställning till något allvarligare. Det här är också en jätteviktig fråga för högskolorna där man utbildar nya chefer till samhällsbyggnad. Det dröjer inte länge förrän ett erbjudande kommer och är man då inte beredd eller har tänkt på konsekvenserna, är risken att man säger ja.

 

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel27 juni 2019