Innehåll på sidan

Rikard Jermsten: ”Konkurrensen utvecklar Sverige”

Konkurrensverket ska utveckla konkurrensen. Mitt jobb är att utveckla Konkurrensverket. Det säger Rikard Jermsten som är nytillträdd generaldirektör för Konkurrensverket.

Du är ny på jobbet som GD. Vad blir det första du tänker göra nu när du är på plats?

– Jag vill framför allt träffa medarbetarna i så stor utsträckning som möjligt och på så sätt sätta mig in i verksamheten och lära känna myndigheten. Det är utomordentligt roligt att äntligen vara på plats!

Du kommer närmast från ett jobb som kammarrättslagman i Kammarrätten. Men vad har du jobbat med tidigare?

– Jag är i grunden domarutbildad och har, utöver att ha arbetat i olika domstolar, framför allt en bakgrund i Regeringskansliet. Jag har tjänstgjort i Justitiedepartementet 2004–2009 och därefter i Finansdepartementet, bland annat som expeditions- och rättschef 2010–2017.

Jag har bland annat arbetat med processrätt, budgetregleringen, kommunalrätt och offentlig upphandling men också med styrning av de statliga bolagen, med myndighetsstyrning och med förvaltningspolitik.

Du ska ansvara för tillsyn av offentlig upphandling och konkurrens. Vad har du för erfarenheter från dessa två lagområden?

– Jag har följt lagstiftningen på konkurrensområdet under åren i Regeringskansliet, i synnerhet såvitt gäller processuella frågor. Jag har allt sedan studietiden varit intresserad av konkurrensrätt och ser nu fram emot att få arbeta aktivt med frågorna.

Vad gäller upphandlingsrätten så har jag, utöver dömande verksamhet, mångårig erfarenhet som rättschef för området. Jag har bland annat i den egenskapen ansvarat för arbetet med genomförande av rättsmedelsdirektiven 2009/2010, och nu senast med de nya upphandlingslagarna.

Hur vill du prioritera arbetet med upphandlingstillsyn i fortsättningen?

– På upphandlingsområdet blir tillämpningen av de nya upphandlingslagarna en viktig fråga. Givet omfattningen av, och allvaret med, otillåtna direktupphandlingar så står det också klart att frågan även framöver kommer att vara prioriterad i vårt tillsynsarbete.

En aktiv, tydlig och förutsägbar tillsyn ska bidra till effektiva och korrekta upphandlingar.

Dina prioriteringar när det gäller konkurrenstillsyn?

– Det är ännu litet för tidigt för mig att ge uttryck för skarpa prioriteringar men jag kan konstatera att generella frågor som till exempel effekterna av den snabbt utvecklade digitaliseringen och framväxten av delningsekonomin innebär utmaningar för oss i tillsynsarbetet som vi kommer att behöva arbeta med.

En konkret prioritering för oss i närtid kommer att vara hur vi på bästa sätt ska ta oss an den utökade beslutanderätten i ärenden om företagskoncentrationer som regeringen inom kort kommer att föreslå riksdagen.

Vad vill du att folk i allmänhet ska känna och reagera när de hör talas om Konkurrensverket?

– Jag vill att Konkurrensverket ska uppfattas som en professionell, kompetent, förtroendegivande och effektiv myndighet som verkligen bidrar till konsumentnytta genom arbetet med att säkerställa och utveckla konkurrensen i privat och offentlig verksamhet samt med en effektiv offentlig upphandling.

Folk i allmänhet ska uppfatta att vi arbetar för deras bästa, vilket Konkurrensverket på ett mycket bra sätt har arbetat med att synliggöra. Det arbetet vill jag fortsätta att utveckla.

Senast uppdaterad: 2021-04-27

Artikel8 september 2017