Innehåll på sidan

Prissättning och tillfälliga samarbeten under coronakrisen

Konkurrensverket vill försäkra sig om att prisbildningen i Sverige fungerar även under coronakrisen. Särskilt viktigt är det med skäliga priser på sjukvårdsprodukter. Martin Mandorff, chef på enheten för marknadsmissbruk vid Konkurrensverket, ger svar på några viktiga frågor.

När det gäller prissättning, vad är viktigt att tänka på under dessa speciella omständigheter?

– I den krissituation som vi befinner oss i, kan tillgång och efterfrågan ändras snabbt. Det är viktigt att företag med marknadsmakt undviker att utnyttja detta genom att ta ut överpriser som inte är kostnadsmotiverade.

Och när det gäller sjukvårdsprodukter?

– Som alla vet har det uppstått brist på sjukvårdsprodukter. Att priserna går upp signalerar till producenter och distributörer att öka tillgången, vilket är önskvärt. Om aktörer däremot försöker begränsa utbudet för att få upp priset kan det hindra en effektiv varuförsörjning.

Vilka åtgärder kan Konkurrensverket vidta vid överprissättning?

– När ett företag med en dominerande ställning tar ut ett överpris är det ett förfarande som typiskt sett kan utgöra ett missbruk. Om vi får indikationer på sådana ageranden under krisen kommer vi att prioritera detta. Kommer vi fram till att det rör sig om ett missbruk kan vi ålägga företaget att upphöra med överpriset, men vi kan också gå till domstol för att få konkurrensskadeavgift utdömd.

Vad gäller för samarbeten mellan företag?

– Karteller och andra överenskommelser mellan företag som begränsar konkurrensen är som huvudregel förbjudna. Under krisen kan däremot företag vilja ta initiativ till konkurrensfrämjande samarbeten som syftar till att säkra tillgången på viktiga produkter, särskilt läkemedel för behandling av coronapatienter. EU-kommissionen har tagit fram en vägledning åt företag som vill samarbeta i detta läge och EU-kommissionen är också tillgängliga för att rådgöra med företagen.

Vilken beredskap har Konkurrensverket?

– Vi på Konkurrensverket är också tillgängliga för informell rådgivning vad gäller samarbetsinitiativ under krisen. Som tillsynsmyndighet för konkurrensfrågor har vi system för att övervaka och utreda alla branscher i samhället. Vi kan därför på kort tid ingripa mot missbruk och andra konkurrensöverträdelser som kan störa varuförsörjningen om det skulle behövas.

Informell rådgivning hos Konkurrensverket

Om du har frågor eller vill ha informell rådgivning kring ett samarbetsinitiativ under coronakrisen är du välkommen att kontakta Konkurrensverkets tipsfunktion eller telefon 08-700 16 00 och uppge att du vill prata med tipsfunktionen.

Observera att den svenska konkurrenslagstiftningen och EU:s konkurrensregler fortfarande gäller.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-30

Artikel17 april 2020