Innehåll på sidan

Priserna på handsprit under coronakrisen

– Vi gjorde en undersökning av konsumentprismarknaden och analyserade prissättningen eftersom vi såg att efterfrågan ökade kraftigt på handsprit. Det säger Martin Bäckström, funktionsansvarig för tipsfunktionen vid Konkurrensverket.

Hur har tipsfunktionen jobbat med detta?

– I mars såg vi att efterfrågan ökade kraftigt på handsprit, till följd av Coronakrisen. Vi började samla in priser på handsprit som fanns i e-handlares sortiment på webben från och med den 11 mars till och med den 19 maj och vi har samlat ihop cirka 2 900 prispunkter. Syftet har varit att få en ökad förståelse för prissättningen av handsprit i en situation där en efterfrågechock uppstår.

Varför är det här intressant och vad har ni hittat?

– I början av krisen såldes det slut på handsprit och liknande produkter. Flera företag har därefter ställt om sin produktion till att producera handsprit för att möta till exempel vårdens- och konsumenternas behov. Utbudet ökade kraftigare en vecka in i april för att stegra under den sista veckan i april. Därefter har kurvan planat ut. Detta kan ni se på grafen där vi har markerat handsprit som finns i lager hos nätapoteken. En initial efterfrågechock har nu kanske blivit en utbudschock?

 


– Det ökade utbudet beror troligtvis på att efterfrågan har ökat mycket, så det har kommit ut fler nya produkter på marknaden. Vi har också sett att nya varumärken har lanserats och prisbilden har blivit bredare. Detta är en indikation på att marknaden, när den väl kom igång, trots allt har fungerat relativt bra för att tillgodose den ökade efterfrågan på handsprit. Efter uppgifter i media om kraftiga höjningar på handsprit inom det statliga ramavtalet, har vi ävenpratat med Statens inköpscentral om priserna på handsprit, berättar Martin Bäckström. 

Vilken information fick ni från Statens inköpscentral?

– Att det endast tillfälligt var högre priser inom det statliga ramavtalet och att priserna blev mer normala redan i maj. Orsaken till de tillfälligt högre priserna var att tillverkningskostnaderna ökade på grund av en ökad efterfrågan på handsprit. Dels ökade själva råvarupriset för tillverkarna, dels ökade kostnaderna för logistik på grund av störningar som uppstod i distributionskedjorna. För de flesta statliga myndigheter som använder ramavtalet blev det nog inga större effekter men för kommuner och regioner kan notan ha blivit högre för handsprit.

Senast uppdaterad: 2021-05-05

Artikel10 juni 2020