Innehåll på sidan

Positivt att viktiga samhällsintressen ska beaktas vid all upphandling men också vissa tillämpningssvårigheter

Konkurrensverket är positivt till att det förtydligas att upphandlande myndigheter ska använda det utrymme som finns för att beakta viktiga samhällsintressen vid offentlig upphandling men bedömer att den föreslagna utformningen av författningsförslaget kan leda till tillämpningssvårigheter.

Det framgår av Konkurrensverkets yttrande över regeringens promemoria om skyldigheten att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling (Ds 2021:31).

Hållbar utveckling och effektiv konkurrens bidrar till att öka takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Köparmakten i den offentliga upphandlingen kan användas till att stimulera samhällsomställningen. Enligt Konkurrensverket är det därför bra att införa bestämmelser i upphandlingsregelverket som gör att upphandlande myndigheter alltid ska överväga vilket utrymme som finns att beakta viktiga samhällsintressen när de bestämmer vad som ska upphandlas och på vilket sätt. Samtidigt är det viktigt att det inte ställs orimliga förväntningar på vad som kan åstadkommas inom ramen för en enskild offentlig upphandling.

Konkurrensverket befarar bland annat att den föreslagna utformningen riskerar uppfattas som att det är möjligt att i alla enskilda upphandlingar ange klimatkrav. Enligt EU-rätten måste klimatkravet ha en tydlig koppling till upphandlingsföremålet eller i övrigt nå upp till de krav som följer av de allmänna principerna. Förutsättningarna för att beakta till exempel klimatet på andra sätt än genom uttryckliga klimatkrav i enskilda upphandlingar bör därför tydliggöras i det fortsatta arbetet.

Konkurrensverket anser också att begreppet ”upphandlingens syfte” i författningen är problematiskt. Det bör även övervägas att komplettera regleringen med en bestämmelse som ställer krav på att upphandlande myndigheter ska beakta de angivna samhällsintressena eller motivera varför det inte har gjorts.

Konkurrensverket anser också att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet bör övervägas hur tillsynen över den nya regleringen ska kunna utföras och eventuella överträdelser sanktioneras.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2022-02-02

Nyhet2 februari 2022