Innehåll på sidan

Positiv inställning till konkurrens i Sverige

Svenskar har hög medvetenhet om fördelarna med effektiv konkurrens. Det visar en undersökning från EU där en mycket stor majoritet svarar att konkurrens mellan företag ger fler valmöjligheter, bättre priser, bidrar till högre kvalitet och uppmuntrar till innovation och ekonomisk tillväxt.

Konkurrens mellan företag ger bättre priser och fler valmöjligheter för konsumenterna. Det anser hela 92 procent av de svenskar som i januari besvarade EU:s undersökning om medborgarnas uppfattningar om konkurrenspolitik. Resultatet gör Sverige till en av de fem högst rankade länderna i EU när det gäller inställning till konkurrens.

– Resultatet tyder på hög medvetenhet om de fördelar som en effektiv konkurrens för med sig för konsumenterna. Det är glädjande. När konsumenter kan välja mellan olika leverantörer gynnar de inte bara dem själva utan även ekonomin som helhet eftersom det i förlängningen leder till ökad produktivitet och ekonomisk tillväxt, säger Hanna Witt som är utvecklingschef och tf. kommunikationschef på Konkurrensverket.

Konkurrens uppmuntrar innovation

EU:s undersökning visar också att 90 procent av de svenska respondenterna instämmer helt eller delvis i påståendet att konkurrens mellan företag uppmuntrar innovation och ekonomisk tillväxt medan 82 procent helt eller delvis håller med om att konkurrens mellan företag ger högre kvalitet på varor och tjänster.

– Det är också glädjande att notera att det finns en förståelse för att effektiv konkurrens ökar innovationskraften i ekonomin. Företag som möter konkurrens är mer innovativa än monopol. Konkurrenspolitik bidrar därmed till fler innovationer eftersom syftet med politiken är att införa eller stärka konkurrens på marknader där den inte fungerar bra, säger Hanna Witt.

EU:s undersökning genomfördes i form av telefonintervjuer med 26 500 medborgare i EU under perioden 21 till 25 januari 2019. Av dessa var 1 000 respondenter svenska. Syftet var att undersöka inställningen till konkurrenspolitik och synen på konkurrens i några utvalda branscher. Resultaten presenteras dels sammantaget för hela EU och dels separat för varje medlemsland.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel17 april 2019