Innehåll på sidan

Ny studie om mellanhänder i offentlig upphandling

Det behövs mer kunskap om hur upphandlande myndigheter, leverantörer och marknader påverkas av att använda mellanhänder i offentlig upphandling. I ett forskningsprojekt ska frågan därför studeras närmare och som ett led i undersökningen tar forskarna gärna emot synpunkter och erfarenheter på användandet av mellanhänder.

Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten publicerade 2018 en rapport om mellanhänder. I rapporten konstaterades att det är juridiskt möjligt att använda sig av mellanhandslösningar i offentlig upphandling. Rapporten behandlade även olika lämplighetsaspekter.

Det behövs mer kunskap om lämplighetsaspekter och effekter av användandet av mellanhandslösningar på upphandlande myndigheter och enheter, leverantörer och branscher samt under vilka förutsättningar mellanhänder kan fungera på ett optimalt sätt. Konkurrensverket finansierar därför ett forskningsprojekt om mellanhänder i offentlig upphandling.

Projektet genomförs av Sanna Eklund och Erik Gustafsson. Båda är verksamma vid Kommunforskning i Västsverige och som universitetslektor respektive student vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet. Syftet med studien är att ge en bild av hur upphandlande myndigheter, leverantörer och marknader har påverkats av möjligheten att använda mellanhänder i inköpsprocessen inom offentlig upphandling.

Genom att använda mellanhänder är det tänkt att den upphandlande myndigheten eller enheten kan minska antalet avtal som behöver upphandlas och på så vis effektivisera inköpsprocessen. Det finns dock oklarheter kring kostnadseffektivitet, transparens och konkurrens kopplat till användningen av mellanhänder.

Djupintervjuer kommer att genomföras i projektet med relevanta aktörer med särskild fördjupning inom fyra branscher: resebyråtjänster, konsultförmedling, it och medicinteknik. Branscherna har valts utifrån möjligheter till jämförelse dem emellan och för att de ska kunna representera olika perspektiv gällande konsekvenser av mellanhandlösningar i inköpsprocessen inom offentlig upphandling. Intervjuer pågår under våren och projektet förväntas slutföras i september 2022.

Har du något att tillföra till studien? Hur ser du på mellanhänder i offentliga upphandlingar? Hör gärna av er till:

Sanna Eklund: Fil dr.i offentlig förvaltning och universitetslektor vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet samt forskare vid Kommunforskning i Västsverige.  

Erik Gustafsson: student inom Masterprogrammet i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan och projektassistent vid Kommunforskning i Västsverige.

 

Senast uppdaterad: 2022-04-07

Nyhet7 april 2022