Innehåll på sidan

Konkurrensverkets nordiska samverkan

Under våren 2022 har flera av Konkurrensverkets medarbetare haft möjlighet att träffa sina nordiska kollegor inom olika verksamhetsområden. Och fler fysiska möten är inplanerade under juni. Graeme Jarvie berättar mer om Konkurrensverkets nordiska samarbete.

Konkurrensverket prioriterar samverkan inom Norden högt. I vårt internationella arbete har vi sett att det finns särskilt goda förutsättningar för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med våra nordiska systermyndigheter, bland annat på grund av de likartade marknaderna och rättssystemen inom regionen.

– Ett välfungerande samarbete bidrar till en mer effektiv tillämpning av konkurrensreglerna. Det nordiska samarbetsavtalet ger oss stora möjligheter att samarbeta i tillsynsärenden på konkurrensområdet, förklarar Graeme Jarvie, som är funktionsansvarig på Konkurrensverkets enhet för verksjuridik och internationella frågor.

Första nordiska mötet om otillbörliga handelsmetoder

– Inom såväl konkurrensområdet som upphandlingsområdet är det nordiska samarbetet välutvecklat. Vi har en lång tradition av internationell samverkan. Men otillbörliga handelsmetoder inom jordbruks- och livsmedelskedjan är ett nytt tillsynsområde för Konkurrensverket, och därför är det särskilt roligt att lyfta fram att vi anordnade det första nordiska mötet om otillbörliga handelsmetoder (eller Unfair Trading Practices, som det heter på engelska) den 4–5 maj i år. Vi hoppas på att detta givande möte blir startskottet för ett fortsatt samarbete, säger Graeme.

Samverkan på konkurrensområdet

– På konkurrensområdet sker vår samverkan främst genom ett antal arbetsgrupper som träffas cirka en gång per år. Värdlandet för mötena roterar mellan konkurrensmyndigheterna, och i år blev det Konkurrensverkets tur att anordna möten mellan de nordiska konkurrensmyndigheternas generaldirektörer, chefsjurister respektive kommunikatörer. På agendan för dessa möten var bland annat konsekvenserna av kriget i Ukraina för marknader i Norden, erfarenheter från samarbete i tillsynsärenden, samt lärdomar från pandemin när det gäller minskade utsläpp från tjänsteresor.

– Under juni kommer de nordiska arbetsgrupperna för chefsekonomer respektive kartellfrågor också att träffas.

Samverkan på upphandlingsområdet

Även när det gäller upphandlingsfrågor finns det ett nordiskt nätverk. Under normala omständigheter träffas representanter från de nordiska ländernas departement och ansvariga myndigheter en gång per år för att diskutera och utbyta erfarenheter på upphandlingsområdet.

– I år har Konkurrensverkets medarbetare deltagit vid ett möte på Island, tillsammans med representanter från Upphandlingsmyndigheten och Finansdepartementet, där man bland annat diskuterade rättsutvecklingen på upphandlingsområdet och upphandling i akuta situationer.

Hur har pandemin påverkat möjligheterna till internationell samverkan?

Utifrån ett klimat- och effektivitetsperspektiv har Konkurrensverket i flera år förespråkat digitala alternativ till internationella möten där det bedömts ändamålsenligt för att uppnå syftet med mötet. På uppdrag av regeringen ska vi, tillsammans med de andra statliga myndigheterna, ta tillvara de erfarenheter av vad pandemin inneburit i fråga om minskade utsläpp från tjänsteresor.

– Precis som allt annat under pandemin har samverkan skett via digitala möten och seminarier under de senaste två åren. Men nu när pandemin går in i en ny fas har vi bättre förutsättningar att träffas fysiskt, vilket möjliggör ett mer ingående utbyte av erfarenheter kring viktiga frågor. Det nordiska samarbetet har visat oss att vissa typer av erfarenhetsutbyten tjänar på möjligheten att träffas fysiskt. Samtidigt vill Konkurrensverket bland annat verka för att digitala mötesformer övervägs i fler internationella sammanhang än före pandemin. Arbetsplatsen för många blir alltmer hybrid och digitaliserad, och likaså Konkurrensverkets internationella samarbete, avslutar Graeme.

Senast uppdaterad: 2022-06-01

Artikel1 juni 2022