Innehåll på sidan

Konkurrensverket hanterar inte frågor kring statsstöd

Konkurrensverket får ofta frågor om varför vi inte ingriper mot kommuner som ger stöd till enskilda företag. I vissa fall får vi även klagomål mot sådant stöd. Sedan pandemin har denna typ av tips och frågor ökat. Martin Bäckström, funktionsansvarig för tipsfunktionen, förklarar vad som gäller kring stödgivning.

Stödgivning regleras i annan lagstiftning

– Stödgivning i sig – vilket ofta är själva kärnfrågan i den här typen av tips – är inget som Konkurrensverket kan ingripa mot som tillsynsmyndighet över konkurrenslagen. Grundproblematiken kan vi därför inte göra något åt.

I vissa fall kan vi dock utöva tillsyn av effekterna av stödet, säger Martin Bäckström och fortsätter:
– Det är Upphandlingsmyndigheten som har uppdraget att ge vägledning till kommuner och regioner om EU:s statsstödsregler.

Kan du berätta mer om tipsen?

– Tipsen har gällt statligt stöd i form av permitteringsersättningar till vissa branscher och företag, statligt stöd genom utförsäljning av statlig egendom till ett – enligt tipsaren – lågt pris. Tipsen har även gällt kommunalt stöd till byggandet av fabriker och kommunalt stöd i form av hyressubventioner vid nyetableringen av skolor berättar Martin Bäckström.

– Vi har förståelse för tipsarnas besvikelse att vi inte kan hantera frågorna men vi har tyvärr inte befogenhet att göra det.

Vad kan hända om en kommun ger stöd till ett företag? 

– Om en kommun ger stöd kan det dels strida mot reglerna i kommunallagen om att en kommun inte får ge enskilt inriktat stöd till ett företag utan ska se till företagarkollektivet som helhet. Vidare kan stödet i vissa fall strida mot EU:s statsstödsregler. För dessa regler är primärt EU-kommissionen tillsynsmyndighet och man kan hitta mycket matnyttig information på Upphandlingsmyndighetens webbplats. Om det handlar om otillåtet stöd kan det även prövas av en förvaltningsdomstol.

Upphandlingsmyndigheten ger vägledning till kommuner och regioner om EU:s statsstödsregler

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-05-05

Artikel5 november 2020