Innehåll på sidan

Konkurrensverket främjar en effektiv konkurrens och upphandling genom remissvar

Att svara på remisser är en ständigt pågående och strategiskt viktig verksamhet. Konkurrensverket fokuserar framför allt på remisser vars förslag kan påverka konkurrensen på olika marknader eller påverka förutsättningarna för en effektiv offentlig upphandling. Vårt syfte är att med kunskap om våra sakområden påverka regeringen och andra myndigheter så att det blir en effektiv konkurrens och en väl fungerande upphandling. Det säger Mårten Törnqvist, konkurrenssakkunnig och ansvarig för remisser vid Konkurrensverket, i en intervju.

Konkurrensverkets uppgift är att verka för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna samt en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. Vid sidan av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet arbetar myndigheten med konkurrensfrämjande verksamhet som utmynnar i exempelvis forsknings- och analysrapporter. En annan viktig del av Konkurrensverkets arbete för att främja en effektiv konkurrens och en effektiv offentlig upphandling är att lämna synpunkter på remisser från myndigheter och Regeringskansliet. Det handlar om statliga offentliga utredningar (SOU) och departementspromemorior (Ds) samt promemorior och rapporter från Regeringskansliet och från andra myndigheter.

Kan du berätta om remissarbetet?

– Vi kommenterar förslagen främst utifrån konkurrens- och upphandlingsaspekter. Regeringen vill ha Konkurrensverkets synpunkter på förslagen och synpunkterna blir en slags kvalitetssäkring för regeringen. Våra synpunkter kan påverka reglering av en marknad, exempelvis omregleringen av apoteksmonopolet. I rapporten som vi skrev 2007, presenterades ett 20-tal förslag till hur en avveckling av apoteksmonopolet borde genomföras för att uppnå en väl fungerande konkurrens till nytta för konsumenterna och samhällsekonomin.
Avveckla apoteksmonopolet med konsumentnyttan i fokus!

Mårten berättar vidare:
– Remissarbetet är spännande i och med att remisserna spänner över alla branscher genom hela samhället. I våra svar ska vi tydliggöra våra ställningstaganden, redogöra för eventuella positiva eller negativa effekter av förslagen och i många fall kan våra yttranden bidra till att vissa förslag inte genomförs eller att de negativa konsekvenserna minskas genom att förslagen förbättras utifrån de aspekter vi bevakar. Minst lika viktigt är att tydliggöra eventuella goda effekter så att regering och riksdag ges möjlighet att väga positiva och negativa effekter mot varandra.

Hur ser remisshanteringsprocessen ut?

– Hanteringen kan delas in i fyra övergripande steg; fördelning, handläggning, beslut och kommunicering av remisser.

Hur många remissinstanser kan vara involverade i en remisshantering?

– Är det stora lagförändringar så kan det vara cirka 100–150 olika remissinstanser som är involverade i remisshanteringen.  

Hur många remisser hanterar Konkurrensverket årligen?

– År 2019 var det 123 remisser, 2018 var det 146 och 2017 var det 159 remisser.

Vilka är de största branscherna som förekommer i remisserna?

– Stora branscher är: Vård och omsorg, finansmarknaden, energimarknaden, byggmarknaden och Telekom. Det kommer dessutom in många remisser till upphandlingsområdet.

Hur ser tidsåtgången ut för att hantera en remiss?

– Det vanligaste är cirka 25 timmars arbetsåtgång för en remiss men arbetsinsatsen varierar väldigt mycket.

Hur lång tid har ni på er att besvara remisserna?

– Konkurrensverket har vanligtvis tre månader på sig att besvara remisser men ganska ofta är det kortare tidsperioder.

Hur kommuniceras remissvaren?

– Konkurrensverkets yttranden är ett viktigt medel för att informera om vikten av en väl fungerande konkurrens på olika marknader eller produktområden och vid offentlig upphandling. Innehållet i remissvaren kommuniceras ofta i Konkurrensverkets kanaler genom notiser, pressmeddelanden och nyhetsbrev.

Exempel på yttranden 2020

Reformering av flyttavgifter
Konkurrensverket välkomnar reformeringen av flyttavgifter och tillstyrker förslaget att reglera avgifterna vid återköp och överföring (flytt) av fond- och depåförsäkringar. Konkurrensverket delar promemorians bedömning att flyttavgifterna genom regleringen kommer att sjunka, vilket innebär att försäkringstagare som är missnöjda med sitt försäkringsföretagkommer ha bättre möjligheter att använda sin återköps- eller flytträtt mer effektivt.
Reformering av flyttavgifter

Jämförelsepristjänsten Tandpriskollen lanserades
För att stärka patienternas ställning och öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket tagit fram en digital prisjämförelsetjänst för tandvård, Tandpriskollen. Konkurrensverket ansåg att det fanns ett särskilt stort behov av en prisjämförelsetjänst för att stärka patienternas ställning på tandvårdsmarknaden där patienterna har en svag ställning och ett informationsunderläge gentemot vårdgivaren.

Jämförelsepristjänsten Tandpriskollen lanserades

Pensionsförslag kan strida mot EU:s upphandlingsregler
Utredningsförslaget till reformerat premiepensionssystem kan strida mot EU:s upphandlingsregler. Det framhåller Konkurrensverket i ett remissvar till regeringen.

Pensionsförslag kan strida mot EU:s upphandlingsregler


Exempel på yttranden 2019

Byggande och bostäder
Konkurrensverket har under året besvarat ett antal remisser som berör detaljplaneprocessen. Konkurrensverket tillstyrkte bland annat att genomförandetiden för detaljplaner, som i dag är 5–15 år, ändras till 3–15 år. Konkurrensverket tillstyrkte förslagen i betänkandet. Privat initiativrätt – Planintressentens medverkan vid detaljplaneläggning, men förordade att frågan om hur effektiviteten i detaljplaneläggningen kan öka övervägs i ett vidare perspektiv än enbart genom överväganden om privat initiativrätt.
Konkurrensverket avstyrker flera förslag i utredning om bostadsbyggande

Gör detaljplanearbetet mer effektivt

Vård och omsorg
Konkurrensverket avstyrkte förslaget att införa en skyddad yrkestitel för undersköterskor, och menade att detta kan leda till rekryteringsproblem och högre kostnader för kommuner, regioner och privata vårdgivare eftersom en del av de som i dag arbetar som undersköterskor kan komma att lämna yrket. Skyddade yrkestitlar leder generellt till inträdeshinder på marknader som kan vara negativa för konkurrensen. 

Konkurrensverket avstyrker förslag om skyddas yrkestitel

Energi 
Konkurrensverket ställde sig generellt positivt till att förenkla och påskynda byggandet av elnät genom att i större utsträckning kunna ge undantag från koncessionsplikten. Vi avstod dock från att ta slutlig ställning till de enskilda förslagen eftersom de kommer att påverkas av Energimarknadsinspektionens kommande förslag till en ny samlad elmarknadsreglering.

Tillståndsprocesser för elnätskoncessioner

 

Senast uppdaterad: 2021-05-07

Artikel28 maj 2020