Intäktsgarantier för produktion av förnybara drivmedel riskerar att snedvrida konkurrensen
Förslaget att införa riktat stöd i form av löpande intäktsgarantier för inhemsk produktion av flytande förnybara drivmedel är inte tillräckligt motiverat och riskerar att medföra snedvridningar av konkurrensen. Det framhåller Konkurrensverket i ett yttrande över betänkandet Förnybart i tanken som bland annat innehåller förslag till stöd för produktion av flytande förnybara livsmedel.
Konkurrensverket har yttrat sig över betänkandet En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle (SOU 2023:84) och delbetänkandet Förnybart i tanken – ett styrmedelsförslag för en stärkt bioekonomi (SOU 2023:15).
I delbetänkandet lämnas förslag på att intäktsgarantier ska införas för en inhemsk produktion av flytande förnybara drivmedel och mellanprodukter. Utredningen föreslår att garantierna ska auktioneras ut i ett konkurrensutsatt anbudsförfarande och betalas i efterskott.
Enligt Konkurrensverket riskerar ett sådant stöd att leda till snedvridningar av konkurrensen, och rubba konkurrensen i såväl Sverige som på EU:s inre marknad.
Konkurrensverket anser därför att ett stöd i form av intäktsgarantier bör motiveras med marknadsmisslyckande som inte redan kompenseras av befintliga styrmedel och som inte heller kan kompenseras på ett mer effektivt och konkurrensneutralt sätt. I det avseendet är utredningens redogörelse bristfällig.
Utredningen för fram sysselsättningseffekter och försörjnings- och beredskapsaspekter som ytterligare argument för stödet. Konkurrensverket framhåller att riktat stöd i syfte att främja sysselsättningen är ett kostsamt och ineffektivt verktyg. Försörjnings- och beredskapsperspektivet är ett starkare argument för stödet, men Konkurrensverket efterlyser ett tydligare resonemang varför hela produktionskedjan ska vara inhemsk snarare än på exempelvis EU-nivå.
Om stödet ändå ska införas välkomnar dock Konkurrensverket utifrån ett konkurrens- och effektivitetsperspektiv att ett konkurrensutsatt anbudsförfarande föreslås användas.
Vad gäller förslaget till bioekonomistrategi har Konkurrensverket inga invändningar mot att en strategi tas fram, och anser att resurser till forskning samt test- och demonstrationsmiljöer är konkurrensneutrala och innovationsfrämjande åtgärder. Konkurrensverket välkomnar även att bioekonomistrategin ska utvärderas löpande.
När det gäller de konkreta målen för bioekonomistrategin avstyrker Konkurrensverket sysselsättningsmålet. Att ha sysselsättning inom en viss sektor av ekonomin som målvariabel riskerar att leda till kostsamma och ekonomiskt omotiverade resursförflyttningar med undanträngningseffekter på andra sektorer.
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2024-08-29
Nyhet29 augusti 2024