Innehåll på sidan

Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer

Frukt- och gröntföretaget Everfresh har använt sig av en otillbörlig handelsmetod genom att inte betala sina leverantörer i rätt tid. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor. Det är första gången Konkurrensverket beslutar om sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH.

– Sena betalningar har varit ett stort problem som lagstiftaren har velat komma till rätta med eftersom det medför minskad likviditet hos leverantörer av jordbruks- och livsmedelsprodukter. Likviditeten påverkar i sin tur företagens möjligheter att investera i sin verksamhet. Det är därför viktigt att förbudet mot sena betalningar inte överträds. En sund balans mellan köpare och leverantörer i livsmedelskedjan är nödvändigt för att vi ska uppnå en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Efter att ha fått information om att Everfresh, som är ett grossistbolag inom frukt och grönt, inte hade anpassat sina betalningar till LOH inledde Konkurrensverket en utredning.

Konkurrensverket konstaterar att bolaget vid ett stort antal tillfällen har betalat sina leverantörer för sent och att summan av de sena betalningarna uppgår till ett relativt högt belopp.

I ett beslut har Konkurrensverket nu fastställt att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor för att ha använt en otillbörlig handelsmetod. Vid beslutet av sanktionsavgiftens storlek har Konkurrensverket gjort en bedömning av överträdelsens art, varaktighet och omfattning och bestämt en sanktionsavgift som får den eftersträvade avskräckande effekt som sanktionsavgiften enligt lagstiftaren ska ha.

LOH syftar till att förhindra användandet av otillbörliga handelsmetoder i jordbruks- och livsmedelskedjan. En av de handelsmetoder som är förbjudna består i att som köpare betala sin leverantör senare än 30 dagar.

Konkurrensverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 08-700 15 92,
Martin Bäckström, enhetschef, 08-700 15 58,

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-10-26

Pressmeddelande26 oktober 2023