Innehåll på sidan

Gränsöverskridande samarbete på agendan under första nordiska UTP-mötet

Om en köpare finns i Finland och leverantören i Sverige – vem ska då utreda en eventuell överträdelse av UTP? Och hur ska internationella inköpsallianser behandlas? Det var några av de frågor som stod på dagordningen när Konkurrensverket bjöd in till det första nordiska mötet om otillbörliga handelsmetoder den 4–5 maj.

Enligt det så kallade UTP-direktivet (Unfair Trading Practices), som ligger till grund för den svenska lagen om otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter (LOH), har alla EU-länder en skyldighet att samarbeta effektivt och bistå varandra i gränsöverskridande utredningar. Med anledning av detta har Konkurrensverket tagit initiativ till ett årligt nordiskt möte för att diskutera aktuella frågor på området. Under det första mötet deltog danska Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, finska Livsmedelsmarknadsombudsmannen och norska Dagligvaretilsynet.

Gränsöverskridande ärenden och inköpsallianser

Ett viktigt diskussionsämne under dagarna var hur myndigheterna ska arbeta i ärenden med gränsöverskridande karaktär – exempelvis om det i en anmälan finns en köpare i Finland och leverantör i Sverige. Vilken myndighet ska då utreda en eventuell överträdelse av UTP-direktivet, och enligt vilket lands lagstiftning?
Även mer konkreta sakfrågor frågor lyftes – bland annat hur internationella inköpsallianser, som är vanliga i den europeiska i livsmedelsbranschen, ska behandlas i relation till de olika lagarna. Därtill delades erfarenheter kring hur man effektivt genomför marknadsundersökningar i de olika länderna.

Nordiskt samarbete – ett nygammalt påfund

De nordiska länderna har sedan länge nära samarbeten exempelvis inom konkurrens- och upphandlingsrätten och en stabil grund finns att bygga på för arbetet rörande otillbörliga handelsmetoder. Det finns stora likheter mellan de nordiska marknaderna och många företag ser länderna delvis som en enda marknad. Konkurrensverket har sedan tidigare haft bilaterala kontakter med de nordiska myndigheterna för tolkning av UTP-direktivet i olika situationer. Det som ofta kunnat noteras är hur lika de utmaningar som myndigheterna möter är.
Under mötet konstaterades också likheter och skillnader i myndigheternas processer. De finska och norska myndigheterna är mer marknadsnära och prioriterar medling medan de svenska och danska är konkurrensmyndigheter med fokus på klassiskt tillsynsarbete. Generellt lägger samtliga myndigheter mycket energi på vägledning kring UTP till sina berörda marknader.

Nästa steg – EU-möte och fortsatt nordiskt samarbete

Den 15 juni arrangerar EU-kommissionen det första uppföljningsmötet om otillbörliga handelsmetoder för alla EU-länder. Konkurrensverket kommer att delta och utbyta erfarenheter om hur arbetet med att tillämpa de olika UTP-lagarna fortskrider. Därtill fortsätter Konkurrensverkets direktkontakter med de nordiska myndigheterna. Det breda internationella erfarenhetsutbytet är en viktig del i vårt arbete med att bedriva en effektiv tillsyn av LOH.

Senast uppdaterad: 2022-05-31

Artikel31 maj 2022