Innehåll på sidan

Europeiska konkurrensdagen har energi, hållbarhet och inflation i fokus

Konkurrens i kristider är det övergripande temat för den Europeiska konkurrensdagen som arrangeras inom ramen för det svenska ordförandeskapet i EU. Företrädare för myndigheter, näringsliv och forskning kommer diskutera konkurrensaspekter på frågor som rör hållbarhet och miljö, energimarknader och inflation.

Den europeiska konkurrensdagen arrangeras under varje ordförandeskap i EU. I år är det Sverige som står för värdskapet genom Klimat- och näringslivsdepartementet och Konkurrensverket. Projektledare och innehållsansvarig för konferensen är Karl Lundvall, ekonom på Konkurrensverket.

– Vi har byggt konferensen kring tre aktuella och omdebatterade frågor på det övergripande temat kris. Vi kommer att diskutera konkurrenspolitikens roll och förmåga att bidra till inflationsbekämpning, att motverka höga energipriser och att underlätta klimatomställningen, säger Karl Lundvall.

En av konferensens huvudtalare är traditionsenligt EU:s kommissionär för konkurrens och så ser det ut även i år. Margrethe Vestager, som också är vice ordförande för EU-kommissionen, avslutar förmiddagens inledande block som inleds med tal av statssekreterare Sara Modig, Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten och Erik Thedéen, chef för Riksbanken.

– De här talarna kommer utifrån sina särskilda perspektiv ge en inledning till dagen och det valda temat. Vi följer sedan upp deras anföranden med paneldiskussioner där vi har lagt oss vinn om att få till en intressant mix av representanter för näringsliv, myndigheter och forskning för att få in flera olika perspektiv på frågorna.

Dagens första paneldeltagare kommer diskutera om väl fungerande konkurrens kan bidra till att hålla tillbaka inflationen. I panelen deltar Sven-Olov Daunfelt, chefsekonom för Svenskt Näringsliv, och Andreas Mundt och Tina Søreide, som är chefer för den tyska respektive den norska konkurrensmyndigheten. Panelen modereras av Ana Sofia Rodrigues från den portugisiska konkurrensmyndigheten.

– Här kommer panelen bland annat att diskutera sambandet mellan inflation och konkurrens, och frågan om varför effektiv konkurrens anses kunna göra marknader mer flexibla och bättre rustade att möta olika chocker.

Panel två har stigande energipriser som sitt ämne. Utgångspunkten är de politiska initiativ som har tagits på nationell nivå och EU-nivå i form av statliga stöd till vissa aktörer inom energisektorn. Här ska panelen bland annat diskutera hur dessa initiativ påverkar EU:s inre marknad för energi. Finns det till och med en risk att de kan skapa spänningar som motverkar utvecklingen av den inre marknaden? Här deltar Dennis Hesseling som är avdelningschef för ACER, som är EU:s energimyndighet, Henrik Sjölund, vd och koncernchef för Holmen AB och Pär Holmberg som är docent i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning. Panelen modereras av Mary Starks, verksam vid Flint Global.
– Dagens tredje panel tar sikte på konkurrenspolitikens roll för att bidra till hållbarhet och en livskraftig miljö. Här är det särskilt frågan om näringslivets roll, inte minst synen på samarbete mellan konkurrenter, som har varit central i debatten.

Deltar i dagens sista panel gör Pierre Régibeau, chefsekonom vid kommissionens generaldirektorat för konkurrens, Ioannis Lianos, president vid den grekiska konkurrensmyndigheten, Agustín Reyna som är chef för Rättsliga och ekonomiska affärer vid den europeiska konsumentorganisationen och Jonathan Ford, partner på advokatbyrån Linklaters. Moderator är Elise Provost som är särskild rådgivare och expert i miljöfrågor vid den franska konkurrensmyndigheten.

– Vi ser fram mot en dag med dynamiska och vitala samtal kring de här viktiga frågorna som i allra högsta grad präglar vår samtid och välkomnar alla intresserade att följa konferensen via länk på ordförandeskapets webbplats, säger Karl Lundvall.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-04-28

Artikel28 april 2023