Innehåll på sidan

EU-domstolen delar Konkurrensverkets bedömning

SJ ska följa upphandlingsreglerna. Det är innebörden av det förhandsavgörande som EU-domstolen har meddelat till Högsta förvaltningsdomstolen. EU-domstolen delar därmed Konkurrensverkets bedömning. Nu ska målet avgöras i Högsta förvaltningsdomstolen.

Kristoffer Sällfors jobbar som processråd på Konkurrensverket. Han driver målet om upphandlingsskadeavgift mot SJ. Här ger han en bakgrund till målet.

EU-domstolen har just meddelat ett förhandsavgörande till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i ett mål som Konkurrensverket driver mot SJ. Vad säger domstolen i sitt förhandsavgörande?

– EU-domstolen har tolkat försörjningsdirektivet (2004/17) och klargjort under vilka omständigheter tillhandahållande av transporttjänster till allmänheten på järnväg omfattas av direktivet. Domstolen gör samma bedömning som Konkurrensverket, vilket innebär att SJ omfattas av upphandlingsskyldighet.

Kan du ge bakgrund till förhandsavgörandet; vad har hänt?

– Konkurrensverket driver ett mål om upphandlingsskadeavgift mot SJ avseende två städavtal som bolaget har ingått utan att iaktta upphandlingslagstiftningen. Enligt Konkurrensverkets uppfattning bedriver SJ verksamhet som omfattas av lagen om upphandling i försörjningssektorerna (LUF). SJ har därför skyldighet att upphandla enligt LUF. SJ bestrider Konkurrensverkets talan och menar att bolaget inte omfattas av LUF.

Förvaltningsrätten i Stockholm avvisade Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift. Konkurrensverket överklagade därför till kammarrätten. Kammarrätten avslog överklagandet och Konkurrensverket vände sig därför till HFD för att få SJ:s upphandlingsrättsliga status prövad. HFD har sedan, som första domstol någonsin i Sverige i ett upphandlingsmål, vänt sig till EU-domstolen och begärt förhandsavgörande.

Du var tillsammans med ett par kollegor närvarande vid den muntliga förhandlingen i EU-domstolen i juni 2018. Hur gick förhandlingen till?

– Konkurrensverket, SJ och EU-kommissionen höll var sitt muntligt anförande på 15 respektive 10 minuter. Sedan följde frågor från domarna och generaladvokaten. Förhandlingen avslutades med en kort replik. Rättegångsspråket var svenska, eftersom det är en svensk domstol som begärt förhandsavgörande. Det gäller att tala förhållandevis långsamt under en förhandling i EU-domstolen, eftersom allt simultantolkas.

Vad händer nu?

– HFD kommer att återuppta målet om upphandlingsskadeavgift och pröva om SJ omfattas av LUF. Enligt Konkurrensverkets uppfattning lämnar EU-domstolens dom inget utrymme för någon annan bedömning än att SJ omfattas av lagen.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel6 mars 2019