Innehåll på sidan

Direktupphandlade undersökningshandskar blev en dyr affär

Ett bolag som ägs av Region Stockholm har genomfört en otillåten direktupphandling av undersökningshandskar. Direktupphandlingen genomfördes trots att ett ramavtal redan fanns på plats, där priset på handskarna dessutom var avsevärt mycket lägre. Nu yrkar Konkurrensverket att bolaget ska betala fem miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

I november 2020 tecknade Medicarrier, ett bolag som ägs av Region Stockholm, ett direktupphandlat avtal om köp av undersökningshandskar för första halvåret 2021. Ett par månader senare tecknades ytterligare ett avtal om undersökningshandskar. Denna gång för andra halvåret 2021. Det är det avtalet som Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift gäller. Upphandlingens värde uppgår till 144 miljoner kronor.

Bolaget hävdar att det förelåg synnerliga skäl att direktupphandla avtalet. Syftet var att säkerställa att vården hade tillgång till undersökningshandskar under den pågående pandemin.

Konkurrensverket framhåller att det inte rörde sig om ett trängande behov som hade uppstått eller riskerade uppstå inom kort. Det avtal som ingicks i januari hade i stället som syfte att säkerställa tillgången till undersökningshandskar för en period som låg ett halvår in i framtiden. Bolaget hade dessutom redan ett ramavtal om undersökningshandskar på plats, men vände sig aldrig till ramavtalsleverantörerna med förfrågan om leverans innan det nya avtalet tecknades i januari.

– Det finns en mycket stor risk att en köpare inte får det bästa priset vid en direktupphandling. I det här fallet innebar det att bolaget fick betala ett pris som var avsevärt mycket högre än vad som var avtalat i det redan upphandlade ramavtalet. Att upphandlingsreglerna följs är viktigt, inte minst för skattebetalarna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att Medicarrier ska betala fem miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Den otillåtna direktupphandling som Medicarrier har genomfört har tidigare överprövats hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten konstaterade bland annat att det inte fanns några förutsättningar för bolaget att direktupphandla i det aktuella fallet, varken på grund av synnerlig brådska eller av synnerliga skäl.

Trots att det förelåg förutsättningar för ogiltighet bestämde domstolen att avtalet fick bestå av tvingande skäl till ett allmänintresse, då den extraordinära samhällssituation som pandemin utgjorde motiverade tillgången till undersökningshandskar. I dessa fall är Konkurrensverket skyldigt att ansöka om upphandlingsskadeavgift och ska bedöma ett sanktionsvärde för de konstaterade överträdelserna.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2022-06-14

Nyhet14 juni 2022