Innehåll på sidan

Ändamålsenliga förslag för svensk försörjningsberedskap

Konkurrensverket har yttrat sig över betänkandet En modell för svensk försörjningsberedskap och nu lämnat in remissvaret till regeringen. I huvudsak anser Konkurrensverket att utredningens förslag är väl avvägda och ändamålsenliga och välkomnar även att det i betänkandet betonas att nödvändiga tjänster och varor ska upphandlas regelenligt och på ett effektivt sätt.

Konkurrensverket ser positivt på att utredningen belyser de relevanta regelverken, och att Upphandlingsmyndigheten ska få i uppdrag att med sitt stöd bidra till att krisberedskaps- och totalförsvarsaspekter säkerställs i upphandlingar av samhälls- och totalförsvarsviktig verksamhet.

Av yttrandet framgår huvudsakligen stöd för förslagen, men även att Konkurrensverket efterlyser ett resonemang om blandade upphandlingar och att det bör beaktas i det fortsatta lagstiftningsarbetet. Lagvalsreglerna om blandade upphandlingar kan ha betydelse då upphandlingar inom ramen för försörjningsberedskapen i vissa fall kan innehålla delar som är säkerhetskänsliga, och delar som inte är det.

Konkurrensverket visar också förståelse för att information om näringslivets kapacitet att producera varor och tjänster är av stor betydelse för beredskapsplaneringen, samtidigt belyser remissvaret att förslaget om utvidgad informationsskyldighet kan medföra en administrativ börda. Informationsinhämtning och eventuell ersättning till företag bör därför enligt Konkurrensverket utformas med dessa aspekter i åtanke.

I betänkandet görs bedömningen att central samordning av beredskapslagringen på nationell nivå behövs. Konkurrensverket har tidigare konstaterat att det är viktigt att utformningen av upphandlingar och kravställningar för att klara ett läge med höjd beredskap, kris eller krig inte ger oproportionerliga effekter på marknaden och konkurrensen i ett normalläge, (Analys i korthet, 2023:3: Offentlig upphandling – konkurrens i kristider).

Utifrån konkurrensperspektivet är det viktigt att ha i åtanke att information i allmänna handlingar även kan utnyttjas i konkurrensbegränsande syfte. Konkurrensverket betonar därför betydelsen av att vid planering och genomförande av informationsinhämtning, beakta riskerna för indirekt kommunikation och signalering.

I det fortsatta arbetet med försörjningsberedskap är det också betydande att beakta potentiella beröringspunkter mellan den planerade nationella modellen för försörjningsberedskap och det europeiska försörjningsramverket för kristider.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2023-12-22

Nyhet22 december 2023