Innehåll på sidan

60 år av nordiskt konkurrenssamarbete – en tillgång för effektiv tillsyn

Det nordiska konkurrenssamarbetet firar 60 år. Förbud mot bruttopriser var en av frågorna på första mötet, medan digitalisering var frågan för 2019. Det nordiska samarbetet har alltid varit värdefullt men blir ännu viktigare med den tilltagande globaliseringen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Det Nordiska konkurrensmötet firar 60 år. Det första mötet hölls i Norge i oktober 1959. Syftet med mötet var då, som nu, att träffas för att utbyta kunskap och erfarenheter på konkurrensområdet. Samarbetet har också resulterat i ett antal gemensamma rapporter och samarbetsavtal. 

På det första mötet samlades deltagare från Danmark, Finland, Norge och Sverige. Från Sverige deltog bland annat ordföranden för dåvarande Näringsfrihetsrådet och överdirektören från Statens pris– och kartellnämnd. Sextio år senare var det Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten som tillsammans med medarbetare åkte till Bergen i Norge för att diskutera dagsaktuella och gemensamma konkurrensfrågor. Numera deltar även Island, Färöarna och Grönland i det nordiska konkurrenssamarbetet.

Vad betyder det nordiska myndighetssamarbetet för konkurrenstillsynen?
– Det nordiska samarbetet ökar effektiviteten i vårt tillsynsarbete. Ett konkret exempel är det nordiska avtal om samarbete i konkurrensfrågor som vi ingick för två år sedan, i september 2017. Det gav  oss ett nytt verktyg för effektivare kartelljakt.  Avtalet gör det möjligt  för de nordiska konkurrensmyndigheterna att utbyta information och hjälpa varandra, till exempel vid gryningsräder.

– Att vi har likartade marknadsförhållanden inom Norden gör också att vi har stort utbyte av att träffas för att dela erfarenheter och kunskaper. Vi lär av varandra. Varje möte består bland annat av en landgenomgång där samtliga konkurrensmyndigheter redovisar sina viktigaste frågor. En landgenomgång gjordes faktiskt redan vid det första mötet 1959.

Samarbetet har tidigare lett till ett antal gemensamma rapporter. Finns det kommande samarbetsprojekt?
– Ett kommande projekt är en gemensam nordisk rapport om digitala plattformar som vi kommer att ta fram under 2020.

– Det nordiska samarbetet har genom åren bland annat resulterat i rapporter om apoteksmarknaden och grön tillväxt. För sex år sedan tog vi fram en rapport med en vision för konkurrenspolitiken, där vi blickade fram mot 2020. Den senaste rapporten från 2016 handlar om konkurrensen inom avfallshanteringen i de nordiska länderna.
– I somras publicerade vi också en gemensam artikel där vi ställde oss bakom en politiskt oberoende prövning av företagskoncentrationer på såväl EU-nivå som nationell nivå. Det gjorde vi som en följd av det förslag om lättnader i EU:s regler för prövning av företagskoncentrationer som nyligen lades fram av Tyskland och Frankrike. Artikeln var undertecknad av cheferna för samtliga nordiska konkurrensmyndigheter.

På agendan för det första Nordiska konkurrensmötet var bland annat frågan om förbud mot bruttopriser. Vilka frågor diskuterades i år?
– Den pågående digitaliseringen och de konsekvenser den för med sig för konsumenter, marknader och konkurrensmyndigheter är förstås en av de viktigare frågorna under senare år. Under årets möte diskuterade vi till exempel digitala plattformar ur ett konsumentperspektiv. Vi hade även frågan om offentlig sektors anskaffning av läkemedel på agendan. Dessutom diskuterade vi hur vi kan arbeta effektivare med våra utredningar. Här kan vi lära av varandra och det är centralt, inte minst i dagens digitaliserade värld, att vi ständigt förbättrar effektiviteten och resursutnyttjandet i vår verksamhet utan att göra avkall på rättssäkerheten

Hur ser du på vikten av fortsatt samarbete?
– Här instämmer jag med det EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sa när hon höll sitt inledningsanförande under det nordiska mötets första dag. Att konkurrensmyndigheter samarbetar över nationsgränser blir allt viktigare i en värld där marknaderna rör sig allt snabbare och allt fler företag har verksamheter som spänner över hela globen, och räknar sina användare i miljoner.

– Vårt nordiska samarbete har varit av stor betydelse under de 60 år det har pågått, och det kommer bli ännu viktigare under de kommande åren. Vårt samarbetsavtal ger oss bland annat utmärka möjligheter att konkret bistå varandra i tillsynsverksamheten. Det är en stor tillgång för en effektiv nordisk konkurrenstillsyn.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-29

Artikel2 oktober 2019