Innehåll på sidan

Konkurrensverket avslutar utredning om en friskvårdsplattforms avtalsvillkor

Konkurrensverket har utrett om de avtalsvillkor om prisparitet som Epassis friskvårdsplattform tillämpar i avtalen med friskvårdsleverantörer kan begränsa konkurrensen.

I april 2024 inledde Konkurrensverket en utredning för att undersöka om en klausul som Epassi Sweden AB (Epassi) tillämpar gentemot friskvårdsleverantörer kan riskera att begränsa konkurrensen. Klausulen som varit föremål för utredningen handlar om vilket pris friskvårdsleverantörerna får ta ut i Epassis friskvårdsplattform jämfört med andra försäljningskanaler, en så kallad prisparitetsklausul.

Epassi tillhandahåller en tjänst för privata och offentliga arbetsgivare för att hantera friskvårdsförmåner för arbetsgivarnas anställda. Dessa anställda kan använda sitt friskvårdsbidrag direkt i Epassis friskvårdsplattform för att få tillgång till friskvårdstjänster från anslutna leverantörer. Friskvårdsleverantörer, som till exempel gym och massageterapeuter, ingår avtal med Epassi för att ansluta sig till friskvårdsplattformen.

Kort efter att Konkurrensverket inlett sin utredning, ändrade Epassi ordalydelsen i prisparitetsklausulen. Den nya ordalydelsen innebär att friskvårdsleverantörer är fria att sätta lägre priser på andra friskvårdsplattformar som konkurrerar med Epassi. Kravet om prisparitet gäller sedan dess endast i förhållande till friskvårdsleverantörernas egna försäljningskanaler.

Friskvårdsplattformar som tillhandahåller hantering av friskvårdsbidraget konkurrerar i första hand om att teckna avtal med arbetsgivarna. Konkurrensverket konstaterar att när en arbetsgivare har valt en friskvårdsplattform finns det inte någon direkt konkurrens om användarna mellan plattformarna. Till skillnad från många andra liknande marknader, finns det inte inget omedelbart konkurrenstryck från friskvårdsleverantörernas direkta försäljningskanaler under avtalstiden mellan Epassi och arbetsgivare. Konkurrensverket har inte heller funnit indikationer på att Epassis konkurrenter skulle uppfatta sig utestängda till följd av prisparitetsklausulen.

Konkurrensverket bedömer att det inte finns tillräckligt stöd för en slutsats om att prisparitetsklausulen i dagsläget leder till konkurrensbegränsande effekter. Det finns därför inte skäl att fortsätta utreda om förfarandet strider mot konkurrensreglerna. Beslutet att avsluta utredningen innebär dock inte ett ställningstagande till om förfarandet är i överensstämmelse med konkurrensreglerna.

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2025-07-07

Nyhet7 juli 2025