Frivillighet bäst, men kan finnas behov av kommunal avgift för områdessamverkan
Frivillig samverkan är att föredra framför en tvingande lagstiftning för att få till områdessamverkan i bostadsområden och stadsmiljö. Men det finns situationer då en obligatorisk kommunal avgift för fastighetsägare kan fylla en funktion. Fastighetsägare bör dock inte kunna tvingas in i samverkan av sina konkurrenter. Det konstaterar Konkurrensverket i ett yttrande.
Konkurrensverket har yttrat sig över betänkandet Avgift för områdessamverkan – och andra åtgärder för trygghet i byggd miljö (SOU 2025:5).
Utredningen har tittat på i vilken omfattning samverkan mellan det offentliga och fastighetsägare bör vara obligatorisk med syftet att stärka tryggheten och attraktiviteten i ett område. Trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder av det här slaget riskerar ofta att bli punktinsatser utan långsiktighet och helhetssyn säger utredningen. Ett annat problem är vad utredningen kallar för ”snålskjutsåkare”, det vill säga aktörer i ett samverkansområde som gynnas av de investeringar som görs i området men som inte deltar själva i samverkan. Utredningen föreslår två olika situationer för en obligatorisk avgift. Den ena situationen innebär att en kommun kan fatta ett beslut om avgift när man har försökt få till en frivillig samverkan men det inte har fungerat. Den andra situationen som utredningen föreslår där en avgift kan vara aktuell är om minst tre fastighetsägare i ett område går samman i en förening och sedan ansöker hos kommunen om att införa en avgift för samverkan. Avgiften blir då obligatorisk för alla fastighetsägare i området.
Konkurrensverket anser att frivillig samverkan är att föredra framför en tvingande lagstiftning. Det bör därför i första hand övervägas om det går att stärka och utveckla incitamenten till frivillig samverkan. Samtidigt konstaterar Konkurrensverket att det kan finnas utmaningar med att få till just frivillig områdessamverkan. Till exempel kan kriminella och oseriösa aktörer bidra till otrygghet och minskad attraktivitet i drabbade områden. Det kan i sin tur göra att exempelvis dagligvaruaktörer väljer att inte etablera sig i området eller lämnar området. Mot den bakgrunden har Konkurrensverket inga synpunkter på förslaget att en kommun i vissa specifika fall får ta ut en obligatorisk avgift när frivillig områdessamverkan inte fungerar.
Den andra situationen i förslaget, där fastighetsägare går samman och startar en förening, avstyrker Konkurrensverket. Situationen kan leda till att fastighetsägare i praktiken kan tvinga in sina potentiella konkurrenter i en samverkan som de inte ser behovet av eller efterfrågar. Det riskerar att begränsa möjligheterna för framför allt mindre fastighetsägare med små ekonomiska resurser att ta självständiga beslut om sin verksamhets utveckling. Det begränsar också deras möjligheter att konkurrera effektivt på den lokala fastighetsmarknaden.
När det gäller betänkandet i övrigt har Konkurrensverket inga invändningar mot utredningens förslag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum vid ett universitet för trygghet och säkerhet i den byggda miljön. Det bör dock göras via ett ansökningsförfarande så flera universitet kan ansöka.
Konkurrensverket tillstyrker utredningens övriga förslag.
Dokument och länkar
Senast uppdaterad: 2025-05-09
Nyhet9 maj 2025