Innehåll på sidan

Välkommet med beslut som skapar förutsättningar för att samla in data om annonserade upphandlingar

Nu har riksdagen beslutat om propositionen Statistik på upphandlingsområdet vilket skapar förutsättningar för att i framtiden samla in uppgifter om annonserade upphandlingar från annonsdatabaserna till en nationell statistikdatabas.

För att säkerställa att uppgifter från alla annonserade upphandlingar samlas in måste upphandlande myndigheter och enheter annonsera i en registrerad annonsdatabas från och med den 1 januari 2021. Dessutom blir det obligatoriskt med efterannonsering för alla upphandlingar.

För annonsdatabaserna på marknaden innebär det att de behöver registreras. Reglerna om registrering som annonsdatabas införs redan den 1 juli 2020 för att det ska finnas några registrerade annonsdatabaser när de upphandlande myndigheterna är skyldiga att använda dem.

Enligt propositionen har regeringen för avsikt att ge Konkurrensverket i uppdrag att vara registermyndighet för annonsdatabaserna. Det blir i så fall ett nytt uppdrag och Konkurrensverket påbörjar förberedelserna för att kunna bedriva en fungerande verksamhet som registermyndighet när regelverket träder i kraft.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-04-07

Nyhet24 oktober 2019