Ny vägledning för företag som vill samarbeta

Pressmeddelande

Om fler mindre företag samarbetar i upphandlingar stärks konkurrensen. Nu lanserar Konkurrensverket en helt ny vägledning för mindre företag som vill samarbeta.

Fler företag ska kunna, och vilja, delta i offentliga upphandlingar. Varje år köper kommuner, landsting och staten varor och tjänster för över 500 miljarder kronor. Inte bara stora och etablerade företag ska ha möjlighet att tävla om kontrakten. Samarbete mellan mindre företag kan vara en förutsättning för att kunna lägga anbud i en offentlig upphandling.

Konkurrensverket har tagit fram en interaktiv vägledning där företag som planerar ett samarbete enkelt kan testa om detta är möjligt utan att överträda konkurrensreglerna. Vägledningen finns på Konkurrensverkets webbplats, www.konkurrensverket.se/vagledning.

– Jag hoppas att fler och mindre företag ska kunna vara med och lägga bud i offentliga upphandlingar. Den nya vägledningen är ett bra sätt att få fler att konkurrera om kontrakten, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Små och medelstora företag som funderar på att samarbeta inför en upphandling kan nu snabbt och anonymt få besked om ett samarbete är tillåtet enligt reglerna, eller om de bör agera på ett annat sätt.

Med hjälp av Konkurrensverkets interaktiva vägledning tar det bara några minuter att sätta sig in i de regler som gäller.

– Otillåtna samarbeten som sätter konkurrensen ur spel ser vi allvarligt på. Samtidigt är det viktigt att göra klart att samarbeten mellan mindre företag i vissa fall är en förutsättning för att kunna lägga anbud i en offentlig upphandling. Samarbeten som leder till större konkurrens om offentliga uppdrag ser vi positivt på, säger Dan Sjöblom.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 08-700 15 80 eller 076-542 15 80 Karin Montelius, projektledare, tfn 08-700 15 50

Relaterad information