Fel av kommun att konkurrera med privata företag

Pressmeddelande

Borås kommuns Servicekontor förbjuds att sälja tjänster till andra än den egna kommunen. Stockholms tingsrätt går helt på Konkurrensverkets linje i en dom som innebär att kommunen inte får konkurrera på den privata marknaden.

– Detta är en bra och tydlig signal till landets kommuner att det inte är tillåtet att driva verksamhet som riskerar att slå ut privata företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

– Jag är mycket nöjd med domen mot Borås Servicekontor. Borås kommuns Servicekontor säljer bland annat tjänster i form av mark- och anläggningsentreprenader till privata kunder.

Konkurrensverket lämnade i januari 2012 in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt för att förbjuda Borås Servicekontor att sälja sina tjänster till andra kunder än den egna kommunen. Nu har de sex månader på sig att stoppa den verksamheten.

– Alla kommuner och landsting har nu, efter denna tydliga dom, all anledning att se över hur de bedriver säljverksamhet så att det inte sker på ett olagligt sätt, säger Dan Sjöblom.

– Skattebetalarnas pengar ska inte användas för att slå ut privata företag från marknaden. Kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag på ett osjyst sätt är inte tillåten. Det strider mot både konkurrenslagen och kommunallagen, säger Dan Sjöblom.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 08-700 15 80 eller 076-542 15 80
Daniel Severinsson, processråd, 08-700 15 54 eller 076-542 15 54
Per Karlsson, chefsjurist, tfn 076-542 15 56

Relaterad information