Innehåll på sidan

Åläggande för att ge tillgång till återvinningsstationer

Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ska återkalla uppsägningen av ett avtal om tillgång till återvinningsstationer med det konkurrerande företaget TMResponsibility. Detta enligt ett beslut av Konkurrensverket. Beslutet är förenat med ett vite på 20 miljoner kronor, som kan lösas ut om uppsägningen inte återkallas.

Den som producerar förpackningar bär ansvaret för att samla in och återvinna sina förpackningar när de blir till avfall. Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI) och TMResponsibility AB (TMR) erbjuder, i konkurrens med varandra, producenter att leva upp till sitt ansvar. Både FTI och TMR samlar in förpackningar från hushåll via återvinningsstationer som FTI äger.

FTI har sagt upp det avtal med TMR som gett TMR tillgång till FTI:s återvinningsstationer. Enligt Konkurrensverkets bedömning måste den som vill erbjuda en producentansvarstjänst för förpackningar ha tillgång till återvinningsstationer. Alla hushåll ska kunna lämna ifrån sig sina förpackningar till återvinning, oavsett var de bor. Det saknas idag andra insamlingssystem än FTI:s återvinningsstationer, som både är tillgängliga för allmänheten och finns rikstäckande i hela landet.

När FTI, som äger det enda insamlingssystem som uppfyller dessa krav, säger upp avtalet med TMR innebär det ett sådant missbruk av dominerande ställning som är förbjudet enligt konkurrenslagen. Konkurrensverket ålägger därför FTI att ta tillbaka uppsägningen av avtalet med TMR. Beslutet är förenat med ett vite på 20 miljoner kronor som kan utdömas om FTI inte följer åläggandet.

– Dominerande företag som förfogar över en nödvändig infrastruktur får inte missbruka sin marknadsmakt genom att vägra andra aktörer tillträde, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Vi ser mycket allvarligt på denna typ av agerande från en dominant när det drabbar ett mindre konkurrerande företag.

Länkar

Senast uppdaterad: 2021-03-24

Pressmeddelande5 februari 2018