Innehåll på sidan

Uppsatser om företags lojalitetsrabatter och auktioner för solceller vinner Konkurrensverkets uppsatstävling

Ämnena för de uppsatser som har tilldelats första pris i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling i juridik respektive ekonomi är företags lojalitetsrabatter och auktionsbaserade subventionsscheman för solceller. Uppsatserna har lagts fram vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet och Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet.

Sex uppsatser på temat konkurrens och upphandling har fått pris av Konkurrensverket. Författarna belönas med sammanlagt 100 000 kronor för sina insatser.

– Det är glädjande att så många studenter är intresserade av att delta i vår uppsatstävling och det är med stort intresse vi tar del av de aktuella och relevanta frågeställningar som behandlas i uppsatserna. Det är viktigt med fördjupad kunskap i frågor som rör konkurrens och upphandling och de uppsatser som nu belönas är alla ett bidrag till den utvecklingen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Första pris i kategorin juridik tilldelas Samuel Bjernerup, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för uppsatsen ”Revolution or Evolution? Loyalty Rebates and the Role of the As Efficient Competitor Test under Article 102 TFEU”.

I uppsatsen undersöker författaren hur lojalitetsrabatter bedömts i rättspraxis, och särskilt vilken betydelse ekonomisk analys i form av ett så kallat lika-effektiv-konkurrenttest har för frågan om ett rabattsystem är tillåtet. I sin motivering lyfter uppsatsjuryn fram att det är ett högaktuellt och avancerat ämne som författaren tar sig an på ett förtjänstfullt sätt.

Vinnaren i kategorin juridik belönas med 20 000 kronor för sin uppsats.

I kategorin ekonomi tilldelas Björn Danielsson och Fredrik Özaras, Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet, första pris för uppsatsen ”Auctions For a Brighter Future – Using an Agent-Based Model to Simulate Auctions of Solar PV in Sweden”.

Med utgångspunkt i avancerad ekonomisk teori ställer sig uppsatsens författare frågan om ett auktionsbaserat subventionsschema för solceller i Sverige kan vara samhällsekonomiskt motiverat. Av juryns motivering framgår att uppsatsen är stark i sin forskningsanknytning, tydlig i sin problemformulering, välskriven och har en mycket hög svårighetsgrad.

Förstapristagarna i kategorin ekonomi får dela på 25 000 kronor för sin uppsats.

Två andrapristagare har utsetts i kategorin juridik. Iiris Tuohimaa, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet, tilldelas 15 000 kronor för sin uppsats ”Merger Control in the EU – When is an Impediment to Effective Competition Significant?”. Även Mathias Eriksson, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet, tilldelas 15  000 kronor för uppsatsen ”Motverkan av samverkan - Upphandlingsrättens förhållande till samverkan mellan anbudsgivare i upphandlingsförfarandet”.

Michael Erlandsson och Markus Ljungqvist, Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet, har tilldelats andra pris i kategorin ekonomi och belönas gemensamt med 15 000 kronor för uppsatsen ”Medical Mark-Up – A Check-Up on the Quality-Competition in Primary Care”. Tredje pris har tilldelats David Wendle, Nationalekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, för uppsatsen ”On the Welfare Implications of Exclusive Broadcasting Rights in European Football”. Författaren belönas med 10 000 kronor.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92,
Alma Hemberg, ekonom, 08-700 15 60,

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Pressmeddelande8 december 2022