Innehåll på sidan

Konkurrensverket har lång erfarenhet av att granska livsmedelsförvärv

Katarina Gillblad, nyanställd ekonom på Konkurrensverket, med lång erfarenhet av jordbrukets råvarumarknader, blev överraskad av att upptäcka att det bland kollegorna finns stor kunskap och lång erfarenhet av företagen i livsmedelskedjan.

Två exempel på det är Victoria von Uexküll och Robert Johansson. I den här artikeln berättar de för Katarina om varför de kan så mycket om exempelvis mejerimarknaden och köttindustrin. En gemensam nämnare, och en av förklaringarna, stavas förvärv.

Kan ni lite kort förklara varför företagsförvärv hamnar hos Konkurrensverket?

– När det gäller förvärv, eller företagskoncentrationer som vi kallar det, råder i Sverige anmälningsplikt, det vill säga när företag köper varandra och två eller fler av de berörda företagen har en sammanlagd årsomsättning över en miljard kronor måste de anmäla sina planer till Konkurrensverket. I sin anmälan ska de bland annat beskriva marknaden och vad förvärvet kan få för konsekvenser. Vi utreder förvärvet, genom att ställa frågor till marknaden, för att se om det kan leda till konkurrensproblem. Misstänker vi att det kommer att göra det går vi vidare med en så kallad ”fördjupad undersökning”. Då går vi ännu djupare in på marknaden för att säkerställa om förvärvet kommer leda till sådana begränsningar av konkurrensen att förvärvet bör förbjudas. Eller kanske godkännas men med åtaganden som kan minska konkurrensproblemen. Vi lär oss alltså väldigt mycket om marknaden genom förvärv.

Victoria, du är jurist. Hur länge har du jobbat på Konkurrensverket och hur kommer det sig att du vet så mycket om ost och mjölk?

– Jag har jobbat på Konkurrensverket sedan början av 2018 och, mot alla mina förväntningar, fått stor inblick i just dessa produkter, vilket beror på att jag vid flera tillfällen varit involverad och lett utredningar som rört just den branschen. Det har under åren varit flera fall, både förvärv och andra, som handlat om just mejeri. Branschen har genomgått stora förändringar de senaste decennierna och produkterna är sådana som handlas i enorma mängder varje dag. Ärendena har rört både mjölkproducenter och förädlare i olika led. Det finns därför en stor samlad erfarenhet på Konkurrensverket om hur de här marknaderna fungerar, något som är väldigt värdefullt när det kommer nya ärenden som rör mejeri och mejeriprodukter. Och nya ärenden kommer ju in ständigt. Ett av ärendena där vi fick djup insikt i flera led på marknaden, från mjölkinvägning till planogram för ostdisken, var det så kallade ”Ost-förvärvet” som jag var projektledare för. Det rörde Arlas, Norrmejeriers och Falköpings gemensamma förvärv av varumärkena Präst, Herrgård och Grevé.

Robert, du är ekonom. Hur länge har du jobbat på Konkurrensverket och hur kommer det sig att just du kan namnet på Sveriges alla slakterier?

– Alla slakterier vete tusan, men några har jag koll på! Jag har arbetat på Konkurrensverket i sex år och under den tiden har jag mest pysslat med förvärv och fått handlägga några inom köttindustrin.

Det senaste förvärvet var KLS Ugglarps förvärv av Charkuterifabriken och dessförinnan var det också KLS Ugglarps, men då köpte de Ingemar Johansson i Sverige AB. Båda dessa förvärv hade överlapp, alltså att företagen är verksamma på samma marknad, inom främst förädling av processat kött för exempelvis korv respektive smörgåsmat. I båda förvärven producerades produkter främst åt dagligvaruhandeln, alltså butikernas egna märkesvaror.

Under utredningarna tog vi kontakt med bland annat kunder och konkurrenter för att ta ”tempen” på marknaden och få marknadsaktörernas åsikter. Jag fick då lära mig lite om den svenska köttmarknaden och hur processen fungerar. Alltså från uppfödning till en skinkskiva på mackan. I båda förvärven fann vi inga påtagligt hämmande konkurrenseffekter och förvärven lämnades utan åtgärd det vill säga att de godkändes.

Ni har ju båda varit involverade i ett flertal ärenden som rör samma branschaktörer. Hur ser ni att tiden och er ökande erfarenhet har kommit till nytta i nya ärenden?

– Startsträckan blir naturligtvis kortare när man lärt sig hur marknadens grunddrag fungerar. Har man lärt sig om mejeri kan delar av kunskaperna också användas för att förstå andra livsmedelsmarknader. Vilket är både värdefullt och intressant. 

Dessutom blir det lättare att uppdatera sig när material och information finns sedan tidigare. Och på Konkurrensverket finns ju också fler som har hanterat förvärv inom den här sektorn. Ett exempel är Kronfågels köp av Lagerbergs 2016, där Konkurrensverket gick till domstol för att stoppa förvärvet. Det hela slutade med att Kronfågel drog tillbaka sitt köp och Lagerbergs förvärvades av Atria i stället.

Det finns med andra ord många kolleger på Konkurrensverket att prata med för den som intresserar sig för livsmedel och jordbrukets råvarumarknader.  

Katarina Gillblad, sakkunnig ekonom, enheten för otillbörliga handelsmetoder

Dokument och länkar

Senast uppdaterad: 2022-01-18

Artikel18 januari 2022